Se lansează filmul documentar „Coroana României”

foto: Muzeul Național de Artă al României
foto: Muzeul Național de Artă al României

Muzeul Național de Artă al României împreună cu Asher Media Press anunță lansarea oficială a filmului documentar „Coroana României”, realizat de George Grigoriu, duminică, 28 ianuarie, începând cu ora 17.00 în Sala Auditorium a MNAR.

Filmul propune o incursiune în istoria, arta și cultura românească, urmărind tema recunoașterii și legitimării instituției domniei în perioada secolelor XIV – XX, având ca repere principale actul încoronării și importanța coroanei domnești, ulterior a celei regale.

Unele dintre cele mai importante cadre ale documentarului au fost filmate în spațiile istorice și de reprezentare ale fostului Palat Regal, actualul sediu al Muzeul Național de Artă al României. Muzeul este deținătorul unui patrimoniu artistic reprezentativ pentru domnitorii țărilor românești, precum și al unui patrimoniu de arhitectură definitoriu pentru instituția Monarhiei române.

Cele două părți ale filmului marchează câteva din etapele istorice care au culminat cu unirea tuturor provinciilor românești în 1918 și, totodată, detaliile semnificative ale actului Încoronării din 1922 de la Alba Iulia, ca un corolar al edificării României moderne, totul privit din perspectiva instituției domnești.

MNAR prezintă în premieră oficială documentarul „Coroana României” în continuarea dezideratului de a promova valorile istorice românești prin artă.

Proiectului filmului documentar ,,Coroana României” a beneficiat de consultanța științifică oferită de academicienii Răzvan Theodorescu, Constantin Bălăceanu-Stolnici și Ioan Aurel Pop, precum și a specialiștilor din muzee și s-a realizat cu sprijinul următoarelor instituții: Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național Peleș, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Biblioteca Facultății de Litere a Universității București, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Societatea Română de Radiodifuziune, Arhivele Naționale, Mănăstirea Hurezi. 

Participarea la eveniment se face pe bază de invitație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel