Toate sondajele de opinie coteaza PDL-ul la increderea populatiei cu scoruri intre 10 si 17 la suta. Increderea in premierul Boc este exprimata intr-o singura cifra. Voci puternice din PDL cer, adesea public inlocuirea premierului Boc. Se vorbeste chiar, despre un nou premier provenit din BNR, cu girul guvernatorului Mugur Isarescu. Termenul stabilit de presedintele Traian Basescu, 1 septembrie, pana la care actualul guvern sa ia masuri cat de cat valabile pentru a face criza mai suportabila este considerat momentul la care vor avea loc schimbari majore in componenta Executivului. In realitate, toamna politica 2010 ar putea sa fie mult mai calma decat se astepta in urma cu doua luni.
In primul rand, premierul Emil Boc nu doreste sa demisioneze. Domnia sa se simte bine la palatul Victoria iar greii partidului, membrii in echipa sa guvernamentala il sprijina neconditionat. Iesirile transante ale d-nei Elena Udrea, ale lui Cristian Preda sau Sever Voinescu sunt receptate bine de media dar nu si de PDL ca atare, unde cei trei nu au inca suficienta greutate. In mai multe randuri dl Basescu i-a cerut in privat d-lui Boc demisia.Oricat ar parea de ciudat, analizand lucrurile doar prin imaginea creata in presa, dl Boc l-a ignorat pe dl Basescu. Se pare ca, presedintele Romaniei nu-si va asuma un anunt public prin care sa ceara demisia premierului. Faptul ar fi prost vazut in Europa, unde Traian Basescu ar fii acuzat ca suprapune o criza politica peste un dezastru economic. Dl Basescu ar fi din nou in situatia in care s-ar opune unui premier pe care el insusi l-a numit.
Ipoteza motiunii de cenzura care sa prabuseasca guvernul este putin probabila. PSD-ul asteapta alegerile la termen in 2012 pe principiul “ cade para malaiata in gura lui natafleata “. La fel ca in Ungaria, unde fosta opozitie a lui Viktor Orban a obtinut 67 la suta in alegeri, PSD-ul lui Victor Ponta se asteapta, pe fondul crizei economice profunde, sa obtina peste 50 la suta in alegerile viitoare. La randul sau, PNL-ul lui Crin Antonescu face tot mai greu fata multiplelor oferte PDL de a se alatura guvernarii. Decat o alianta incerta cu PSD-ul peste 2 ani, liberalii ar putea obtine 2 ani de putere sigura incepand chiar din toamna.
Daca PNL va refuza totusi propunerile PDL, tot ce se poate intampla in lunile urmatoare este un guvern Boc remaniat. Dar si aici presiunile in PDL sunt foarte mari. La sumele aiuritoare pe care le invarte Ministrul Comunicatiilor Gabriel Sandu, oaia neagra a guvernului, remanierea sa nu ar fi deloc usoara. De altfel, in decembrie cererea expresa a presedintelui Basescu ca Sandu sa fie schimbat s-a lovit de opozitia robusta a premierului Boc. Ministrul Educatiei Daniel Funeriu si el remaniabil a prins intre timp un pic de cheag in partid. In cazul lui Mihai Dumitru de la Agricultura lucrurile s-au mai dezmortit, succesul cel mai important fiind ca APIA a efectuat plati catre fermieri in proportie de 96 la suta, fiind primul an cand Romania nu a mai fost penalizata de Bruxelles pentru neutilizarea banilor europeni. La randul sau Ministrul Muncii Mihai Seitan si-a intrat in paine, schimbarea sa cu uneperistul Marian Sarbu devenind, inclusiv din motive obiective, putin probabila. Schimbarea vreunuia dintre greii PDL, Blaga, Videanu, Berceanu este imposibil de facut altfel decat in cazul in care ei insisi ar dori sa se retraga.
Avandu-i alaturi pe Mugur Isarescu si Sebastian Vladescu, cei doi romani agreati in mod real de FMI, guvernul Boc va trece din punct de vedere financiar peste toamna si iarna care vor urma. Singura necunoscuta ramane reactia strazii care va atinge punctul culminant cel mai probabil in octombrie. Judecand insa dupa reactiile de la inceputul verii cand lumea s-a dus mult mai mult la mall decat la demonstratii, nu ar trebuii ca toamna sa aduca mari surprize nici pe aceasta linie. Dl Boc are sanse reale la un mandat, e adevarat foarte chinuit, dar lung de 4 ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu