Premierul britanic Keir Starmer o laudă pe Giorgia Meloni, prim-ministrul Italiei, pentru combaterea migrației - FOTO

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Citește în articol ce declarații a făcut prim-ministrul birtanic Keir Starmer.

Noul prim-ministru al Marii Britanii, Keir Starmer, a lăudat-o pe Giorgia Meloni, premierul Italiei, pentru combaterea migrației.

Luând cuvântul luni la o conferință de presă comună la Roma, Starmer a declarat că Meloni a făcut „progrese remarcabile” în reducerea migrației ilegale.

„Ați făcut progrese remarcabile colaborând de la egal la egal cu țările aflate de-a lungul rutelor de migrație pentru a aborda factorii determinanți ai migrației la sursă și pentru a combate bandele. Și, ca rezultat, sosirile ilegale în Italia pe mare au scăzut cu 60 % din 2022”, a spus Starmer. „Sunt încântat că ne aprofundăm cooperarea aici”, a adăugat acesta.

Foto: Agerpres / Keir Starmer (S) - Giorgia Meloni (D)

Starmer se află la Roma pentru a încerca să stimuleze colaborarea cu aliații europeni ai Marii Britanii în ceea ce privește securitatea frontierelor - o parte esențială a promisiunii sale electorale făcută britanicilor de a „distruge bandele” despre care susține că conduc migrația ilegală către Regatul Unit.

Starmer, care este supus unor presiuni din partea partidului de dreapta Reform UK al lui Nigel Farage, speră în mod expres să învețe din politicile dure ale lui Meloni în materie de imigrație, care au inclus planuri de a trimite solicitanții de azil salvați pe mare de autoritățile italiene în Albania în timp ce cererile lor sunt procesate.

Premierul a confirmat luni că el și Meloni au discutat despre schema italiană pentru Albania, care nu este încă operațională. „Am discutat conceptul acesteia, împreună cu partea de prevenire, de asemenea, deoarece numărul de aici, după cum am spus, a scăzut destul de semnificativ”, a declarat el.

Soluții indiferent de ideologie

Starmer s-a prezentat în mod repetat drept un lider „pragmatic”, deschis soluțiilor indiferent de ideologie.

Cu toate acestea, el nu a aprobat pe deplin planurile lui Meloni privind Albania, care au fost amânate și fac obiectul unor controverse în Italia.

Starmer a adăugat că, în timp ce guvernul său va lua în considerare tot ceea ce funcționează, el a spus că scăderea numărului de sosiri pe mare în Italia se datorează „mai degrabă” activității Guvernului Meloni „în amonte”, adică încercând să abordeze problema la sursă.

Vorbind alături de Starmer, Meloni a declarat că premierul britanic a fost „foarte interesat” de ideile Guvernului său privind migrația.

Foto: Agerpres / Keir Starmer (D) - Giorgia Meloni (S)

Într-adevăr, ministrul de Interne al lui Starmer, Yvette Cooper, a declarat luni că Guvernul laburist ar „analiza orice funcționează”, atunci când a fost întrebată dacă miniștrii ar putea adopta un sistem similar.

Laburiștii au venit la guvernare cu promisiunea de a anula un plan mai strict, moștenit de la conservatori, de stabilire permanentă a solicitanților de azil în Rwanda - un plan care nu a demarat niciodată pe fondul unor contestații succesive în instanțe.

Laudele aduse premierului Meloni nu vor fi bine primite de anumite secțiuni ale Partidului Laburist de centru-stânga al lui Starmer. Un comunicat de presă al No. 10 din ajunul călătoriei l-a creditat pe premierul italian - care a câștigat alegerile din 2022 pe o platformă populistă de dreapta - cu „succes în ceea ce privește migrația ilegală” datorită „aplicării stricte a legii și cooperării internaționale”.

Poziția unui deputat laburist

Deputatul laburist Kim Johnson a declarat pentru The Guardian că încercările lui Starmer de a învăța din politicile de imigrare ale Italiei sunt „deranjante”. Ea a spus că „măsurile de securitate sporită și de deportare draconice nu reușesc să descurajeze oamenii disperați să ceară azil”.

Starmer a insistat că vizita sa marchează o „întoarcere la pragmatismul britanic”.

„Suntem pragmatici în primul rând, atunci când vedem o provocare discutăm cu prietenii și aliații noștri despre diferitele abordări care sunt luate, ne uităm la ceea ce funcționează”, a spus Starmer.

Foto: Agerpres / Keir Starmer (S) - Giorgia Meloni (D)

Departe de problema fierbinte a migrației, reședința oficială a premierului, Downing Street, - care prezintă turneul lui Starmer în capitalele europene ca parte a unei „resetări” diplomatice post-Brexit - a vorbit despre investiții în valoare de 485 de milioane de lire sterline în Regatul Unit din partea a două mari companii italiene, gigantul în domeniul apărării Leonardo și producătorul de oțel Marcegaglia. Noul premier britanic și-a început ziua întâlnindu-se cu lideri de afaceri italieni la micul dejun.

„Numai prin restabilirea relațiilor noastre în întreaga lume putem să dărâmăm barierele care au ținut Regatul Unit pe loc atât de mult timp”, a declarat Starmer, conform POLITICO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel