Premierul britanic Keir Starmer, pus sub presiune la Congresul Partidului Laburist

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Premierul britanic Keir Starmer a fost criticat la Congresul Partidului Laburist, în ceea ce ar fi trebuit să fie o sărbătoare a revenirii la putere a socialiştilor, după 14 ani de guvernare a conservatorilor în Regatul Unit. 

Premierul britanic Keir Starmer şi echipa sa sperau că la congresul Partidului Laburist, care a început duminică la Liverpool, va fi o sărbătoare a revenirii la putere a socialiştilor după 14 ani de guvernare conservatoare în Regatul Unit; în loc de asta, s-au confruntat cu critici, relatează Reuters.

Starmer a fost presat să revină asupra deciziei de a limita ajutoarele pentru încălzire acordate bătrânilor şi să explice donaţiile pe care le-a primit pentru îmbrăcăminte şi cazare.

La evenimentul din nordul Angliei, Sharon Graham, şefa celui mai mare sindicat britanic, a apreciat că decizia prim-ministrului de a limita plăţile pentru combustibili este "crudă". Ea a declarat televiziunii Sky News că ar dori ca Starmer să declare că a făcut o greşeală şi să renunţe la evaluarea veniturilor pensionarilor ca metodă de a stabili care dintre aceştia pot beneficia de ajutor, în contextul facturilor tot mai ridicate pentru încălzire.

"Mi-ar plăcea şi să spună că nu va duce această ţară pe calea austerităţii numărul doi. Oamenii au votat pentru schimbare. Trebuie să vadă o schimbare", a spus Graham.

Starmer susţine că a fost obligat să ia decizii dure după ce guvernul conservator precedent a lăsat un deficit de 22 de miliarde de lire (circa 26 de miliarde de euro), o acuzaţie pe care Partidul Conservator o respinge.

Guvernul de la Londra estimează că limitarea ajutoarelor pentru încălzire va economisi în 2024-2025 aproximativ 1,3 miliarde de lire, iar ulterior alte 1,5 miliarde, care vor putea fi redirecţionate către stimularea creşterii economice.

Măsura de austeritate a fost însă pusă la îndoială după ce s-a aflat că Starmer şi unii miniştri au acceptat donaţii pentru a-şi cumpăra îmbrăcăminte, pentru a găzdui petreceri şi pentru călătorii în străinătate.

Vicepremierul Angela Rayner şi ministrul educaţiei, Bridget Philipson, au justificat duminică donaţiile. Ele au afirmat că au respectat regulile şi au declarat modul în care au cheltuit banii.

Vineri, cancelaria prim-ministrului a comunicat că acesta şi ministrul finanţelor, Rachel Reeves, nu vor mai accepta donaţii pentru îmbrăcăminte.

Laburiştii, care contează pe o majoritate parlamentară confortabilă, speră să poate trece peste critici pe termen scurt, iar prin controlul cheltuielilor să creeze condiţii pentru mai multe investiţii şi pentru o creştere economică în folosul populaţiei. Însă - comentează Reuters - sugestiile guvernului că bugetul aşteptat la sfârşitul lui octombrie va fi "dureros" i-au atras lui Starmer critici pentru pesimism exagerat şi au dus la scădere a încrederii consumatorilor, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel