Premierul Bulgariei: Aderarea la Schengen nu ar trebui să fie umbrită de practici controversate

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Dimităr Glavcev a vorbit despre aderarea completă la Schengen a Bulgariei și României în contextul apariției unor practici controversate. 

”Aderarea noastră integrală la Schengen este o realizare a multor guverne bulgare şi a multor echipe (de experţi) şi nu vom permite ca ea să fie umbrită”, a afirmat prim-ministrul Dimităr Glavcev vineri, la Ruse, la podul peste Dunăre între Bulgaria şi România, transmite Agerpres.

VEZI ȘI: Primii migranți depistați la granițele României, în contextul extinderii Schengen. Unul dintre ei avea acte false

Premierul Bulgariei se referea, din câte se pare, la informaţiile conform cărora şoferilor de camioane li se cere să prezinte o chitanţă emisă de o parcare privată înainte de a trecere podul.

Premierul Bulgariei: Trebuie să respectăm regulile

Dimităr Glavcev a spus că este surprins să audă despre această practică şi a adăugat că reacţia cabinetului a fost imediată. El a vizitat parcarea şi a văzut acolo aproximativ 12 camioane.

”Trebuie să respectăm regulile. În primul rând, vehiculele ar trebui să treacă podul cât mai rapid posibil şi, în al doilea rând, să evite orice perturbări ale vieţii cotidiene a oamenilor din Ruse în cazul congestiilor de trafic”, a mai comentat acesta.

În timpul vizitei la podul peste Dunăre, prim-ministrul Bulgariei a fost însoţit de ministrul dezvoltării regionale şi lucrărilor publice, Violeta Koritarova, şi ministrul transporturilor şi comunicaţiilor, Krasimira Stoianova.

Reamintim că anterior Dimitar Glavcev a spus, la Kulata, că aderarea deplină a Bulgariei la spaţiul Schengen reprezintă „un eveniment istoric”, „o realizare supremă” şi „rezultatul eforturilor multor persoane”.

Pe 12 decembrie 2024, Consiliul Uniunii Europene a decis eliminarea controalelor la frontierele interne terestre cu, şi între, Bulgaria şi România. Ambele ţări au aşteptat aderarea la Schengen din 2010, când Consiliul UE a anunţat că cerinţele legale au fost îndeplinite. În anii care au urmat, în pofida acestei evaluări şi a apelurilor repetate din partea Comisiei Europene şi a Parlamentului European, unanimitatea necesară nu a fost atinsă în Consiliul UE. În cele din urmă controalele la frontierele terestre au fost ridicate de la 1 ianuarie 2025.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel