Gura pacatosului adevar graieste. Neintelegand ca tacerea ar fi fost de aur, Traian Basescu a iesit in forta la rampa, debutand cu o mare gogomanie. A spus asa: “Voi desemna un premier care sa deserveasca interesul national”. Cu alte cuvinte, acesta urmeaza sa lucreze impotriva romanilor. Sa ii serveasca prost. Sa ii deserveasca. A scapat-o!
Sunt vreo 30 de ani de cand Academia Romana a stabilit semnificatia cuvantului “a deservi”. A deservi inseamna a face ceva rau. Este opusul termenului “a servi”. O singura publicatie - evident, basista - si-a asumat riscul, din dorinta de a corecta gafa lui Traian Basescu, de a schimba citatul. Citandu-l, asadar, pe guvernator, a folosit expresia “voi desemna un premier care serveasca interesul national”.
Celelalte publicatii si agentii de presa au reprodus ad litteram ceea ce a spus locatarul de la Cotroceni. Cat despre televiziuni si posturi de radio, nu aveau incotro. Era imposibila o inginerie pe textul audio-video. Nu as vrea ca cititorul sa creada ca ma leg de o simpla zgaiba. Aceasta exprimare, formulata instinctiv, ascunde in sine un adevar cumplit. Asupra caruia ma voi pronunta.
Despre ce este vorba? Este vorba, in primul si in primul rand, de interesul national. Nu de dezinteresul national, ca sa imi permit o usoara ironie. Interesul national este ca, dupa alegeri, Romania sa aiba o majoritate parlamentara puternica. De ce? Pentru a nu mai fi necesare inginerii politice. Combinatii transpartinice. Constructia unor majoritati artificiale. Instalarea la Palatul Victoria a unui guvern care sa nu exprime cu adevarat vointa alegatorilor. Noul guvern va trebui sa fie extrem de legitim. Atat de legitim incat partenerii nostri euro-atlantici sa inteleaga, in sfarsit, ca vor avea de purtat negocieri nu cu reprezentantii in genunchi ai unei colonii, nu cu reprezentantii, tot in genunchi, ai unui stat aflat la periferia UE, ci cu alesii legitimi ai unei natiuni suverane. Care este capabila sa negocieze, in interesul national, orice fel de contracte si de clauze, de la egal la egal. Un contract, o intelegere sau un acord, indiferent de natura lor, sunt bune numai si numai daca ambele parti au ceva de castigat. Altfel, reprezinta o donatie facuta de un fraier sau de un stat fraier si slab catre un destept sau catre un stat mai puternic.
Citește mai multe pe CorectNews
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News