Ministrul Justiției a făcut declarații de la Palatul Victoria, la 18:30.
- Din octombrie 2019 nu am mai avut un astfel de raport. Au fost monitorizate toate mișcările noastre în plan legislativ. Raportul reprezintă o imagine fidelă și obiectivă asupra a ceea ce s-a întâmplat. Aș sublinia în termeni generali că este o notă pozitivă. Se remarcă progresele din anul 2020 și de la începutul acestui an. Suntem încurajați să mergem pe această linie în continuare.
- Avem ca obiectiv în România ideea de a ridica cât mai curând MCV. Continuăm această linie care este bună, așa cum spune Comisia Europeană. Vom face îmbunătățiri în câteva situații punctuale. În cazul proiectului de lege privind desființarea SIIJ, Comisia apreciază acest lucru. Este o chestiune pe care aș vrea să o pun și în context mai concret, în context local. În urma deciziei CJUE din 18 mai 2021, deja instanțele noastre judecătorești au început să dea anumite soluții, mă refer la o decizie a Curții de Apel din Pitești. Nu putem aștepta de la CJUE să ne rezolve problemele interne. Ni s-a lăsat toată libertatea să facem acest lucru. Nu putem aștepta doar de la Justiție să facem acest lucru, deci politicienii să se implice. Este foarte important să reușim să desființăm această secție care a fost criticată și în raport.
- Referitor la Legile Justiției care au fost atent monitorizate și atent analizare de către CE, acestea au fost apreciate de către Comisie. Există așteptarea din partea CE ca această procedură să fie finalizată, nu se pune problema de un termen. Comisia Europeană a apreciat procedurile parlamentare deschise, transparente. În continuare, aceste proiecte de lege sunt în discuție și până la finalul sesiunii parlamentare anticipez că vor fi finalizate.
- În cadrul raportului, Comisia face referire la cauza Kovesi contra România care a fost avută în vedere în cadrul elaborării proiectelor de lege. De asemenea, sunt analizate anumite aspecte legate de procedura de numire a procurorilor de rang înalt. Avem o soluție care pare a fi în acord cu criteriile CE, dar în același timp sunt convins că putem găsi o soluție și mai bună, aceasta este discuția din coaliție.
- Sunt așteptate modificările Codului Penal și Codului Adminstrativ. Au fost apreciate și abrogările propunerilor pe Codul de procedură penală de anii trecuți. Comisia a fost foarte atentă la lupta împotriva corupției. Chestiunea existenței SIIJ, ca o parte a luptei împotriva corupției, este o chestiune care merită toată atenția. Voi susține întotdeauna faptul că o viitoare propunere legislativă trebui să reîntregească DNA cu această componentă a luptei împotriva corupției pe zona de justiție. Codul de procedură civilă este apreciat, iar activitatea Anabi a fost la rândul său apreciată de Comisie.
- Zilele următoare vom analiza fiecare paragraf din acest raport, vom face o analiză la care ne vom raporta foarte atent. Depinde doar de noi dacă și când vom convinge partenerii europeni să ridice acest mecanism. Ține doar de noi, suntem pe drumul cel bun, îmi doresc grăbirea procesului și voi face toate demersurile în acest sens.
Î: Ați vorbit despre desființarea SIIJ. De ce proiectul încă așteaptă vot din partea Senatului.
R: Pentru că într-o opinie a fost promovată ideea că ar trebui însoțită desființarea SIIJ cu asigurări pentru magistrați. Această opinie a generat o soluție legislativă. Soluția a fost criticată, după care a fost sesizată Comisia de la Veneția, aici s-au oprit aceste discuții. Nicăieri nu se vorbește despre asigurări. Însăși existența SIIJ reprezintă o problemă față de independența justiției. Este absolut necesar să găsim o soluție. În mod contrar, hotărârile judecătorești vor fi atacate cu succes în instanță. Se pare că avem o zonă complet neacoperită, aceea de verificare a dosarelor care privesc magistrați. Anticipez că, pe zi ce trece, lucrurile se vor agrava. Este foarte important ca Parlamentul să intervină și să tranșeze această chestiune.
Î: Avem decizia CCR că SIIJ este constituțională. Ceea ce spuneți nu are legătură cu decizia CCR. Cum se poate desființa?
R: N-ar fi nici primul caz, poate nici ultimul, când o decizie a unei Curți Constituționale să contravină cu CJUE. Eu spun că este greșit să mergem pe această linie. Pe chestiunile legate de modul în care sunt aplicate tratatele europene, CJUE este cea în măsură care să stabilească dacă sunt respectate sau nu aceste tratate. Dincolo de interpretări, veți găsi mai multe soluții. Să ne uităm la ce se întâmplă acum. Instanțele de judecată au început să considere că activitatea SIIJ se situează în afara reglementărilor europene. Este un lucru pe care nu-l putem nega. O soluție grabnică trebuie găsită.
Î: Cum veți desființa SIIJ?
R: Este problema înființării SIIJ, dacă a fost sau nu constituțională, o putem discuta. Acum trebuie să vedem dacă desființarea SIIJ este neconstituțională. Este, în opinia mea, la latitudinea exclusiv a legiuitorului. Vom vedea hotărâri contradictorii, dar cred că este de evitat. Nu trebuie să așteptăm de la Justiție rezolvarea unor probleme care nu vin de aici. Încurcăturile au fost produse în 2017-218, de politicieni. Dacă cineva este mulțumit că în ultima perioadă nu au mai fost cazuri de corupție de către SIIJ, chiar dacă sunt scurgeri de informații, avem raportul MCV care arată că este un instrument cu care se poate afecta independența Justiției. Nu există decât un drum, acest drum este fără întoarcere, SIIJ va fi desființată. Să vedem dacă noi, politicienii, vom rezolva problema sau vom lăsa în grija magistraților.
Î: Va fi găsită soluția de desființarea SIIJ până la finalul sesiunii parlamentare?
R: Eu îmi doresc să fie găsite cât mai repede soluții, anticipam la începutul mandatului că voi desființa într-o lună SIIJ. Vom discuta în cadrul acestei coaliții ce soluții sunt. Nu am nicio reținere, nicio îndoială că secția va fi desființată, contează doar când.
Î: Mai este o problemă legată de concursurile publice din magistratură. Ce se va întâmpla?
R: Este o prioritate maximă pentru noi. Proiectul de lege trimis de guvern către Parlament a fost reluat în urma amendamentelor făcute după publicarea deciziei CCR, deja s-a trecut de Camera Deputaților, este foarte important să treacă în luna iunie acest proiect și să se deblocheze aceste concursuri.
Î: Ce șanse are România să fie ridicat MCV în următorul an?
R: Sunt foarte optimist. Avem un program de guvernare care trebuie pus în aplicare. Dacă respectăm obiectivele, raporturile MCV, este destul de ușor de ajuns acolo. Nu-mi doresc o grăbire forțată a discuțiilor, dar în momentul în care vor fi finalizate, aștept ca procedura să fie destul de lină și să nu întâmpine foarte multe probleme. Sunt chestiuni care efectiv trebuie făcute. Eu aștept și de la celelalte partide să privească cu atenție aceste propuneri și să se sprijine. Când a fost un proiect bun din partea puterii noi am votat.
Î: În coaliție, cine s-a opus la desființarea SIIJ?
R: Nu o să abordez așa lucrurile. Într-o coaliție, aceste abordări nu ajută dacă arătăm unii cu degetele spre alții. Mă interesează soluțiile, nu să arăt cu degetul. Pozițiile fiecăruia s-au văzut.
Î: Veți solicita ca discuția să fie o prioritate?
R: Mereu abordăm această chestiune și am această solicitare, să fie o prioritate. Dacă nu credeam că există o șansă să desființăm SIIJ în această sesiune parlamentară nu mai eram în fața dumneavoastră acum.
Î: Ce se știe concret despre cazul de la Arad?
R: Ați fi aflat dacă știam chestiuni clare. Este un caz delicat, un caz complex. Urmărirea penală trebuie continuată cu discreție. Eu aș privi cu rezervă discuțiile din spațiul public. Este important ca cei mai buni anchetatori să afle adevărul în această cauză. Întotdeauna după ce se întâmplă anumite astfel de tragedii, până la urmă este o faptă extrem de gravă, trebuie găsite soluții. O să propun interzicerea cumpărării cartelelor telefonice fără buletin. Îmi amintesc și de cazul Caracal.
Actualizare 2: Conferința de presă a fost mutată la ora 18:30. Rămâneți alături de DC NEWS!
Actualizare: Ministrul Justiției va susține de unul singur conferința de presă. Premierul Florin Cîțu nu va participa din cauza unor schimbări din program. Mai multe detalii AICI.
Potrivit unui anunț oficial, premierul României, Florin Cîțu, și ministrul Justiției, Stelian Ion, vor face declarații de la Palatul Victoria, marți seara, de la ora 18:00. Este de așteptat ca cei doi demnitari să reacționeze după ce Comisia Europeană a „salutat” progresul României consemnat în raportul MCV.
„De la ultimul raport MCV din 2019 se înregistrează o tendință pozitivă, astfel cum arată parametrii obiectivelor de referință ale MCV. Comisia salută faptul că, în 2021, s-a dat un impuls reînnoit reformei și remedierii regreselor înregistrate în perioada 2017-2019. Ca urmare a acestui fapt, s-au înregistrat progrese în ceea ce privește toate recomandările din cadrul MCV care nu fuseseră încă puse în aplicare, iar multe dintre acestea sunt aproape de a fi îndeplinite dacă progresele rămân constante”, a transmis Comisia Europeană, marți.
Evenimentul va fi transmis în format LIVE TEXT și VIDEO pe DC NEWS și DC NEWS TV. Rămâneți alături de noi!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News