Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, într-o reuniune extraordinară, Comitetul Interministerial de Coordonare a Planului Național de Redresare și Reziliență.
În cadrul reuniunii, au fost prezentate elementele de dialog cu Comisia Europeană realizate după depunerea de către țara noastră a primei cereri de plată aferente PNRR, în valoare de 3 miliarde de euro. Cu același prilej, participanții au prezentat stadiul procedurilor de validare a jaloanelor și țintelor asumate pentru trimestrul I al acestui an. Totodată, a fost evaluat stadiul implementării măsurilor necesare pentru îndeplinirea țintelor și jaloanelor cu termen de realizare în trimestrul al doilea.
Premierul Nicolae Ciucă a cerut dinamizarea ritmului de lansare a apelurilor și ghidurilor de proiecte din PNRR.
“Guvernul a lansat deja o serie de programe de finanțare, în domenii precum dezvoltarea comunităților locale, educație, energie, cultură. Anul acesta România are șansa de a folosi 10 miliarde de euro din PNRR, din prefinanțări și cereri de plată. Toate ministerele trebuie să depună eforturile necesare pentru a implementa reformele asumate, dar să și atragă banii europeni conform programărilor. Alături de programele operaționale și cele naționale, vom genera, astfel, mecanismul necesar dezvoltării economice și modernizării țării”, a declarat șeful Executivului, conform Biroului de Presă al Guvernului.
”Ziua de 20 iunie este consacrată în fiecare an conștientizării dramelor prin care trec zeci de milioane de oameni din lume, strămutați sau nevoiți să-și părăsească țările de origine din cauza războaielor sau persecutați din motive etnice, politice sau de altă natură. Este regretabil că numărul persoanelor aflate în astfel de situații a crescut constant în ultimul deceniu, iar acum vedem din nou cum acest fenomen este amplificat de agresiunea rusă în Ucraina.
În cele aproape patru luni de când a fost declanșat acest conflict, România, alături de alte țări din regiune și din întreaga Europă și-au deschis granițele pentru refugiații din Ucraina, dând dovadă de solidaritate față de acești oameni, ale căror vieți au fost complet date peste cap de război.
Peste un milion de ucraineni au venit în țara noastră pentru a se refugia din calea pericolelor. Dintre aceștia, peste 80 de mii au ales protecția și siguranța oferite de România. În marea lor majoritate femei, copii, bătrâni sau bolnavi au plecat de la casele lor sub amenințarea bombardamentelor și asalturilor sângeroase care au distrus localități întregi din Ucraina.
În fața acestei drame, românii au dovedit cu prisosință că sunt sensibili la suferințele celor care ne cer ajutorul și le mulțumesc încă o dată tuturor celor care s-au alăturat eforturilor guvernamentale de sprijin pentru refugiații din Ucraina, împreună cu instituțiile europene și internaționale.
Acestor oameni, pentru care viața a devenit o adevărată fugă contracronometru din calea războiului, vom continua să le asigurăm condiții pentru integrarea socială și economică în România.
De Ziua Mondială a Refugiatului, le urez tuturor o viață cât mai curând liniștită și pace!”, a transmis Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat din partea Biroului de Presă al Guvernului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci