Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, la Palatul Victoria, reuniunea Grupului de Lucru Interdepartamental pentru probleme de Securitate Energetică (GLISE).
Cu această ocazie, a fost analizată situația aprovizionării cu gaze necesare atât gospodăriilor ,cât și funcționării economiei.
Participanții cu atribuții în domeniu au arătat că graficul de alimentare a depozitelor de gaze naturale este în parametrii conveniți, România depozitând, deja, mai mult de jumătate din ținta asumată la nivel european, de 80 la sută, respectiv 43 la sută.
“Este esențial să asigurăm cantitățile care să permită atât aprovizionarea cetățenilor, cât și derularea în bune condiții a activităților industriale. După începerea exploatării la Marea Neagră, care a suplimentat cu zece la sută capacitățile interne de producție de gaze naturale, eforturile instituțiilor și companiilor responsabile trebuie să se concentreze pe creșterea capacităților de producție, depozitare și extracție din depozite”, a subliniat premierul României.
Contractele futures pe gaze naturale din SUA au scăzut joi sub 6 dolari per milion de unități termice britanice (btu), după ce un raport de inventar a arătat o acumulare de stocare mai mare decât se așteptau companiile, stârnind temeri cu privire la o piață supraaprovizionată. Contractele futures Henry Hub au scăzut cu 12,5%, până la 5,68 de dolari per milion de btu, scrie CNBC. Contractul este acum în scădere cu aproximativ 30% pentru iunie, fiind cea mai proastă tranzacție din decembrie 2018 și până în prezent.
U.S. Energy Information Administration a declarat joi că inventarul pentru săptămâna încheiată pe 24 iunie a crescut cu 82 de miliarde de metri cubi.
David Givens, șeful serviciilor de gaze naturale și energie electrică pentru America de Nord la Argus Media, a declarat că prognozează un stoc de 76 de miliarde de metri cubi, acumularea de stocare apropiindu-se de niveluri normale.
Campbell Faulkner, vicepreședinte senior și analist șef de date la OTC Global Holdings, a subliniat ”sensibilitatea echilibrului cererii de aprovizionare la care se află gazul natural” este îngrijorător.
”Gazul a fost un export de mărfuri extrem de important, iar consumurile de energie au fost robuste pentru semestrul I 2022. Când mărfurile se află la niveluri atât de ridicate ale prețurilor din cauza deficitului perceput, orice indicator fundamental va face ca mărfurile să oscileze violent, fie în sus, fie în jos”, a spus el.
O parte a slăbiciunii din această lună se datorează și faptului că Freeport LNG a anunțat la începutul lunii iunie că instalația sa din Quintana Island, Texas va fi offline mai mult decât se aștepta în urma unui incendiu. Anunțul a făcut ca înțelegerile futures pe gaze naturale să scadă cu peste 16% în acea zi, deoarece comercianții se temeau de o piață supraaprovizionată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci