Premierul Nicolae Ciucă a vorbit, pentru presa din Republica Moldova, despre contextul politic și geopolitic actual.
”Trebuie să spunem foarte clar că venim la Chișinău cu un bagaj important de documente de semnat între diverse ministere. Domeniile asupra cărora ne concentrăm țin de interconectarea în domeniul transporturilor și a infrastructurii și cea energetică, cooperarea în vederea susținerii drumului european al Republicii Moldova, de configurarea unui nou pachet de asistență nerambursabilă. Vedem cu toții cum prețurile la produsele energetice au crescut dramatic, nu în ultimul rând din cauza unei manipulări a pieței și a unor acțiuni directe ale Federației Ruse, care a introdus turbulențe pe piața europeană în perspectiva autorizării Nord Stream 2.” a declarat premierul Nicolae Ciucă, pentru deschide.md, chiar înainte de ședința comună de guvern România - Republica Moldova, de la Chișinău, care va avea loc vineri.
Premierul a mai spus că ”dorim ca această vizită să fie una de reasigurare a colegilor și omologilor de la Chișinău, dar mai ales a populației din Republica Moldova, că România și românii vă stau alături, vă susțin și ajută în momentele cele mai grele. Afirmăm foarte clar această solidaritate, în condițiile în care nu numai întreaga Europă, dar și România devin subiect al unor creșteri excesive ale prețului la gaze și a manipulării pieței de către Federația Rusă, inclusiv din cauza masării trupelor în jurul frontierelor Ucrainei, țară prin care trec conductele de aprovizionare cu gaz pentru Europa Centrală și de Est.”
Întrebat dacă ar putea România să asigure gazul pentru Republica Moldova, prim-ministrul a răspuns: ”România are perspective de a rezolva, pe termen scurt spre mediu, aprovizionarea cu gaze în sensul dinspre Vest spre Est. Avem la această oră două proiecte în derulare, Coridorul Vertical, Grecia - Bulgaria spre România- despre care premierul bulgar m-a asigurat că va fi gata în iunie- și BRUA, coridorul Bulgaria- România- Ungaria- Austria, ambele aducând gaz din surse noi (inclusiv din Coridorul Sudic de Gaze). Pe termen mediu, ne așteptăm să intre în producție – în 3-5 ani – resursele offshore (n.r. resursele de gaze din Marea Neagră) ale României, care pot asigura alimentarea cu gaze inclusiv a Republicii Moldova. Sigur, nu e o soluție pentru mâine, dar până atunci încercăm să găsim alte resurse energetice și alte soluții pentru a putea compensa deficitele la producția de energie electrică și căldură necesare Republicii Moldova. Firește, suntem limitați în continuare de angajamentele deja luate de către Chișinău prin contractul cu Gazprom și de distribuitorul de gaze din Republica Moldova, Moldovagaz, despre care sperăm ca viitorul audit al contractelor și furnizărilor de gaze să clarifice situația datoriilor și a plăților necesare la noul preț al gazelor.”
Despre șansele ca Republica Moldova să adere la UE, Nicolae Ciucă spune: ”Sigur că există, și o știm prin situația și experiența noastră. Important este să fie îndeplinite cerințele și să fie puse în practică reformele necesare - care sunt pentru oameni, pentru cetățenii Republicii Moldova, nicidecum pentru organismele europene. Apoi trebuie acoperite golurile în dezvoltarea democratică, reașezarea societății, combaterea corupției și edificarea statului de drept. Nu e simplu, și noi avem propriile experiențe, iar sistemul va fi întotdeauna rezistent la schimbare. Dar cu voință politică, cu o majoritate serioasă, cu susținerea populației pe această direcție, nimic nu poate bloca dezvoltarea, evoluția, încrederea în autorități și realizarea condițiilor țintă. Nu e un drum simplu, iar cineva spunea că nu există reformiști fericiți. Dar e unicul drum pentru a reuși. Altfel e dificil ca cetățenii să mai aibă încredere în guvernanți.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News