Premierul danez sugerează oprirea ”discuției despre linii roșii” și a cerut aliaților Ucrainei să ridice restricțiile privind utilizarea armelor

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Citește în articol ce declarații a făcut premierul Danemarcei, Mette Frederiksen.

Premierul danez Mette Frederiksen a cerut luni aliaților Ucrainei să aprobe utilizarea armelor donate pentru lovituri cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei.

„Sugestia mea este să punem capăt discuției despre linii roșii”, a declarat Frederiksen pentru Bloomberg într-un interviu difuzat luni. Binefăcătorii Ucrainei au făcut o „greșeală” angajându-se în discuții cu privire la lovirea de către Kiev a unor ținte din interiorul Rusiei, a adăugat ea, deoarece astfel au oferit Moscovei „o carte prea bună în mâinile lor”.

Țările donatoare de arme, în special SUA, au stabilit restricții privind utilizarea de către Ucraina a armelor lor în lovituri cu rază lungă de acțiune, din cauza temerilor de a fi antrenate și mai mult într-un conflict cu Rusia.

Ridicarea restricțiilor

În ultimele luni au crescut apelurile pentru ridicarea acestor restricții, inclusiv din partea celui mai înalt diplomat al UE și a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a declarat că este crucial pentru victoria Kievului. Danemarca, Finlanda și Suedia se numără printre țările care au declarat deja că Ucraina poate face ce dorește.

„Cea mai importantă linie roșie a fost deja depășită. Și asta a fost atunci când rușii au intrat în Ucraina”, a spus Frederiksen. „Așa că nu voi accepta această premisă și nu voi permite niciodată nimănui din Rusia să decidă care este lucrul corect de făcut în NATO, în Europa sau în Ucraina”, a mai precizat premierul danez, conform POLITICO.

Forțele Kievului au atacat din ce în ce mai mult ținte din interiorul Rusiei, preluând aproape 1.000 de kilometri pătrați de teritoriu rusesc în regiunea Kursk într-o incursiune transfrontalieră luna trecută.

„Este corect să-i distrugem pe teroriștii ruși acolo unde sunt, de unde își lansează atacurile”, a declarat Zelenski, cerând aliaților Ucrainei să permită forțelor sale să lovească baze aeriene și depozite de arme, printre alte ținte strategice, mai adânc în teritoriul rus.

Plan de victorie

CITEȘTE ȘI: Președintele Zelenski a vorbit despre planul de victorie al Ucrainei: Sunt acțiuni specifice care depind exclusiv de parteneri

La aproape 1000 de zile de la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, conflictul s-a transformat într-un război de uzură, cu puține câștiguri de ambele părți. Zelenski efectuează săptămâna aceasta o vizită în SUA pentru a mobiliza sprijin pentru Kiev și a-și prezenta „planul de victorie”.

Anterior, președintele Volodimir Zelenski a declarat că planul de victorie pe care îl va prezenta în SUA necesită măsuri îndrăznețe din partea partenerilor Kievului în acest an.

„Acestea sunt acțiuni specifice care depind exclusiv de parteneri”, a declarat Zelenski unui grup de jurnaliști, fără a oferi detalii substanțiale despre plan. „Așa că nimeni nu mi-ar spune că depinde de partea rusă”, a adăugat el.

Zelenski a declarat, conform POLITICO, că planul de victorie are o listă de pași concreți și necesari de care Ucraina are nevoie ca partenerii săi să îi îndeplinească până la sfârșitul lunii decembrie. În linii mari, el a spus că planul abordează consolidarea capacităților de înarmare ale Kievului, locul Ucrainei în arhitectura globală de securitate, cooperarea economică, printre alte probleme.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel