Premierul din Polonia acuză Uniunea Europeană că aţinteşte ''un pistol spre tâmpla'' ţării sale

Premierul polonez Mateusz Morawiecki face noi acuzații la adresa Uniunii Europene, după ce țara sa a fost informată să revină asupra reformelor judiciare și chiar a fost ameninţată cu sancţiuni.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a acuzat Uniunea Europeană că aţinteşte un pistol spre tâmpla ţării sale atunci când îi cere acesteia să revină asupra reformelor judiciare şi o ameninţă cu sancţiuni, transmite luni AFP, scrie Agerpres. 

Între Polonia şi Uniunea Europeană există de mai mulţi ani divergenţe legate de reformele controversate iniţiate de guvernul de la Varşovia, condus de partidul Lege şi Justiţie (PiS), Comisia Europeană denunţând mai ales lipsa independenţei judecătorilor şi încălcarea valorilor democratice fundamentale ale UE.

Solicitare către Bruxelles



Într-un interviu publicat luni de Financial Times, şeful guvernului polonez i-a solicitat Bruxellesului să revină asupra cererii depuse la Curtea de Justiţie a UE (CJUE) de a aplica o amendă Poloniei din cauza reformelor respective.

Acesta ar fi cel mai înţelept lucru pe care îl pot face ei, pentru că atunci nu am mai discuta cu un pistol îndreptat spre tâmplă, a spus şeful executivului polonez în interviu.

La întrebarea dacă, drept represalii, Polonia ar putea face uz de veto-ul său faţă de proiecte importante ale UE, el a răspuns: Ce se va întâmpla în cazul în care Comisia Europeană declanşează al treilea război mondial? Dacă ea face asta, ne vom apăra drepturile cu toate armele de care dispunem.

Incompatibilitate cu Constituţia poloneză



La începutul acestei luni, Tribunalul Constituţional polonez a decis că unele părţi ale dreptului european sunt incompatibile cu Constituţia poloneză.

Într-un comentariu sarcastic pe Twitter, fostul preşedinte al Consiliului European Donald Tusk, în prezent lider al opoziţiei poloneze, a reacţionat ironizând perspectiva unui al treilea război mondial, evocată de Mateusz Morawiecki în interviu.

Participant la summitul UE de săptămâna trecută, la Bruxelles, premierul polonez a afirmat că este pregătit pentru dialog, dar a precizat că nu va acţiona sub presiunea unui şantaj.

Ce au făcut liderii mai multor state



Liderii mai multor state au insistat ca Bruxellesul să nu deblocheze cele 36 de miliarde de euro din Fondul de relansare post-pandemie, aşteptate de Polonia, decât atunci când diferendul cu Varşovia este soluţionat.

Disputa a fost cauzată în special de hotărârea Varşoviei, în 2018, de a crea o cameră disciplinară în cadrul Curţii Supreme poloneze. În iulie 2021, CJUE a decis că această cameră nu garantează independenţa şi imparţialitatea judecătorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel