Premierul din Sri Lanka a declarat că este dispus să demisioneze în favoarea unui guvern de uniune națională.
UPDATE:
Grupuri mari de manifestanţi au luat cu asalt - sâmbătă seara,la Colombo - reşedinţa premierului srilankez şi au incendiat-o, potrivit informaţiilor furnizate de poliţie şi de anturajul premierului pentru AFP.
"Manifestanţii au intrat în reşedinţa privată a premierului Ranil Wickremesinghe şi i-au dat foc", au indicat serviciile şefului guvernului, relatează Agerpres.
Știrea inițială:
Premierul din Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, a afirmat sâmbătă că este gata să demisioneze pentru a lăsa loc unui guvern de uniune naţională, transmite Agerpres, citând AFP.
"Pentru a asigura securitatea tuturor srilankezilor, premierul este favorabil acestei recomandări a responsabililor partidelor de opoziţie", au afirmat serviciile sale într-un comunicat.
Premierul convocase o reuniune de urgenţă a guvernului pentru a discuta despre o "rezolvare rapidă" a crizei. El ceruse liderilor partidelor politice să se alăture acestei reuniuni.
Această declaraţie survine la scurt timp după ce preşedintele Gotabaya Rajapaksa a fugit sâmbătă din palatul său înconjurat de sute de mii de persoane, care îl acuzau că este responsabil de criza economică catastrofală prin care trece ţara şi voiau să-l înlăture la putere. Sute de manifestanţi au luat apoi cu asalt palatul prezidenţial.
"Preşedintele a fost escortat într-un loc sigur", a indicat o sursă din Ministerul Apărării pentru AFP. "El este în continuare preşedinte şi se află sub protecţia unei unităţi militare", a adăugat această sursă, potrivit căreia soldaţii care păzeau reşedinţa oficială au tras focuri de armă în aer pentru a-i descuraja pe manifestanţi să se apropie până când preşedintele a fost evacuat.
ONU ceruse autorităţilor srilankeze şi manifestanţilor să aibă grijă ca adunările de sâmbătă să se desfăşoare în calm. În mai, nouă persoane au fost ucise şi mai multe sute rănite în cursul tulburărilor din ţară.
Sri Lanka a intrat în incapacitate de plată în aprilie cu privire la datoria sa externă de 51 miliarde de dolari şi a început negocieri cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru un credit de salvare.
Această criză, de o amploare fără precedent după declararea independenţei în 1948, este imputată pandemiei de COVID-19 care a privat această insulă, cu 22 milioane de locuitori de veniturile provenit din sectorul turistic şi a fost agravată de o serie de decizii politice neinspirate, potrivit economiştilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News