Urmărește emisiunea live


Premierul Emil Boc spune că printre priorităţile Guvernului se află absorbţia fondurilor europene

Emil Boc
Emil Boc
Alegeri prezidentiale 2024

Premierul Emil Boc a prezentat prefecţilor reuniţi, sâmbătă, în staţiunea Băile Felix, cele zece priorităţi ale Guvernului pe termen, scurt, mediu şi lung, între care absorbţia fondurilor europene, cerându-le prefecţilor "vigilenţă maximă" asupra corectitudinii licitaţiilor.

În ordinea prezentării, prima prioritate a Guvernului este "prioritizarea investiţiilor multianuale ale statului" în condiţiile în care Guvernul Tăriceanu " a lăsat nefinalizate peste 40.000 de obiective de investiţii", transmite Mediafax.

"Nu pot fi toate finalizate dintr-o dată. Fiecare a început investiţii fără să le finalizeze, dar această politică este păguboasă. În primul rând, trebuie să le finalizăm pe cele care sunt necesare, dar aceasta nu se poate decât în parteneriat cu administraţiile locale", a spus Boc, susţinând că 90 la sută dintre aceste obiective de investiţii sunt de importanţă locală, iar acest aspect trebuie avut în vedere atunci când se vor decide sumele alocate de la Guvern pentru bugetele locale.

Premierul a spus că a doua prioritate a Guvernului este implementarea Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, afirmând că este vorba despre "abecedarul" dezvoltării comunităţilor din mediul rural.

"Abecedar înseamnă asfalt, bec, canalizare", a spus Boc.

El a amintit că este vorba despre programul în baza căruia se reabilitează 10.000 kilometri de drumuri din toate judeţele ţării şi se stimulează realizarea alimentărilor cu apă, obiectiv pentru care Guvernul a alocat peste 700 de milioane de euro pentru 600 de localităţi.

În ceea ce priveşte a treia prioritate a Guvernului , Boc a spus că aceasta este absorbţia de fonduri europene, obiectiv pentru care a cerut prefecţilor să dea dovadă de "vigilenţă maximă" asupra corectitudinii licitaţiilor pentru lucrările cu finanţare europeană, mai ales la nivel local, pentru că orice neregulă ar putea pericilita absorbţia de fonduri europene la nivelul întregii ţări.

"V-aş ruga să vegheaţi, oameni buni, asupra acestui aspect. Banii europeni sunt bani publici şi orice licitaţie trucată la nivel local pune în pericol absorbţia la nivelul întregii ţări, pentru că suntem monitorizaţi aici de Curtea de Conturi şi de Uniunea Europeană. Vigilenţă maximă deci pe ceea ce înseamnă licitaţii pe bani europeni", a spus Boc, cerându-le prefecţilor să colaboreze cu alte instituţii ale statului, precum Agenţia Naţională pentru Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice.

Premierul a spus, de asemenea, că o altă prioritate a Guvernului este rezolvarea problemei arieratelor care "a reprezentant şi reprezintă o povară pe care Executivul a trebuit să şi-o asume", adăugând că o parte importantă a datoriilor pe care statul le avea faţă de firmele care executau lucrări publice a fost deja plătită, fără a menţiona însă suma.

Boc a spus că a cincea prioritatea a Guvernului este restructurarea companiilor de stat "care timp de 20 de ani au fost raiul pe pământ". În acest context, premierul a spuscă Guvernul va trece la privatizarea managementului companiilor de stat "la care trebuie să aibă acces atât actorii din afară, cât şi cei din ţară". El a adăugat că statul îşi va vinde pachetele minoritare de acţiuni deţinute la companii precum Transgaz, Romgaz şi Electrica.

Boc a afirmat că Guvernul va relansa programele Rabla şi Prima casă, va implementa proiectele privind parteneriatale publice private şi Programul tinerilor debutanţi în afaceri şi va continua reforma sistemului de sănătate.

"Desfiinţarea unor spitale a fost făcută pentru a ne asigura că cele care rămân au resurse pentru a-şi desfăşura activitatea, pentru că multe au fost doar centre de triere a bolnavilor. Lucrurile sunt în plină desfăşurare în momentul de faţă, iar reforma în domeniul sănătăţii nu va fi încheiată până nu se va implementa pachetul minimal de servicii garantate pentru asiguraţi", a spus Boc referindu-se la reformele deja începute în domeniul sănătăţii.

Boc a adăugat că, în prezent, se lucrează pentru introducerea cardului naţional de sănătate, a mecanismului de coplată şi pentru creşterea gradului de control în prescripţia medicamentelor.

Totodată, premierul a spus că a crescut şi baza de colectarea a contribuţiilor pentru fondul asigurărilor de sănătate, prin impunerea pensiilor de la nivelul de 740 de lei.

Boc a afirmat că o altă prioritate a Guvernului o reprezintă reforma administrativă şi reorganizarea administrativ-teritorială, aceasta din urmă "absolut obligatorie" dacă România vrea să ia şi pe viitor fonduri europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel