Élisabeth Borne, premierul Franței, le cere antreprenorilor ca din luna septembrie să scadă consumul de energie cu 10%.
Luni, premierul francez Élisabeth Borne le-a cerut antreprenorilor să-și dezvolte propriul program de economisire a energiei în septembrie, pentru că afacerile vor fi primele lovite în lunile următoare.
„Facem apel la toate întreprinderile să-și creeze propriul program de economisire a energiei în septembrie”, a spus premierul la deschiderea conferinței celei mai importante asociații patronale franceze, Medef.
„Dacă nu se întâmplă acest lucru, va trebui să impunem o reducere a consumului, iar dacă trebuie să recurgem la raționalizare, aceasta va afecta mai întâi afacerile”, a avertizat ea.
Din cauza schimbărilor climatice și a creșterii prețurilor la energie, premierul „a cerut responsabilitate colectivă” în domeniul economisirii energiei, deoarece consideră că trebuie luate măsuri „mai rapide și mai puternice”.
„Nu este timp pentru jumătăți de măsură, nu este timp ca toată lumea să se gândească doar la ei înșiși. A sosit timpul pentru responsabilitatea colectivă”, a subliniat ea.
Élisabeth Borne a cerut companiilor să dezvolte un program în luna septembrie pentru a reduce consumul de energie cu 10% în doi ani și astfel să împiedice guvernul să forțeze reduceri de energie în economie.
„Fiecare companie trebuie să se mobilizeze și să acționeze”, a spus premierul. Ea a indicat că la începutul lunii octombrie, guvernul va verifica propunerile afacerilor.
În ceea ce privește consumatorii individuali, premierul a spus: Fiecare poate economisi energie după mijloacele proprii, dar „nu francezii care trăiesc în incertitudine energetică trebuie să depună eforturi acum”.
Ministrul Economiei, Bruno Le Maire, a declarat sâmbătă că în 2023 creșterea prețurilor la energie pentru populație va fi „moderată”.
Guvernul a înghețat prețurile energiei casnice în urmă cu mai bine de un an.
Premierul consideră că tranziția energetică creează oportunități pentru companii în domeniul inovației și al creării de locuri de muncă. Ea a mai spus că guvernul plănuiește să reducă taxele pe producție și a cerut companiilor să înceapă negocierile salariale necesare.
Geoffroy Roux de Bézieux, președintele Medef, i-a promis premierului că întreprinderile își vor „face datoria” în tranziție și a cerut guvernului să aibă încredere în sectorul antreprenorial, conform RMX.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci