Premierul georgian Irakli Garibaşvili a demisionat. Cine îl va înlocui

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Premierul georgian Irakli Garibaşvili a demisionat luni din funcţie, declarând că doreşte să-i acorde timp succesorului său pentru a se pregăti pentru alegerile legislative, prevăzute să aibă loc în ţara din Caucazul de Sud cel târziu în octombrie, relatează Reuters.

Alegeri prezidentiale 2024

Irakli Garibaşvili a declarat că i s-a oferit funcţia de lider al partidului de guvernământ Visul Georgian, o decizie care, a spus el, va fi discutată joi în cadrul unui congres al formaţiunii politice.

Mass-media georgiene, inclusiv posturi de televiziune afiliate guvernului şi opoziţiei, au raportat că Irakli Kobakhidze, actualul lider al Visului Georgian, îl va înlocui pe Garibaşvili în funcţia de premier, informaţie confirmată pentru Reuters de o sursă apropiată partidului.

Korneli Kakachia, director al think tank-ului Institutul de Politică georgian, a declarat că schimbarea premierului este puţin probabil să însemne schimbări de politică şi are drept scop în primul rând susţinerea blocului guvernamental înainte de alegeri.

Kakachia a spus ca Kobakhidze şi-a câştigat reputaţia pentru "retorica radicală" împotriva oponenţilor guvernului. Sondajele de opinie arată că partidul Visul Georgian este de departe cel mai popular partid din ţară, deşi a pierdut din sprijin din 2020, când a obţinut o majoritate restrânsă în parlament.

Georgia, țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană



În decembrie, Georgia a obţinut statutul de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, chiar dacă relaţiile cu Occidentul au fost tensionate din cauza acuzaţiilor de tendinţe autoritare şi de aprofundare a relaţiilor Georgiei cu Rusia. Sub conducerea lui Garibaşvili, Georgia a refuzat să impună sancţiuni Rusiei pentru războiul din Ucraina, restabilind în acelaşi timp legăturile aeriene directe cu Rusia, pentru prima dată din anul 2019. 

Preşedinta prooccidentală a Georgiei, Salomé Zourabichvili, şi-a exprimat satisfacţia pentru ”etapa imensă” realizată de ţara sa, care tocmai a obţinut statutul de ţară candidată la aderarea la UE, relatează AFP.

”Această zi marchează o etapă imensă pentru Georgia şi familia noastră europeană”, a declarat ea pe reţelele sociale. ”Voinţa de neclintit a poporului georgian a fost exprimată”, a estimat şefa statului din Caucaz. 

Iunie 2022

În iunie 2022, UE a acordat statutul de ţară-candidată numai Ucrainei şi Republicii Moldova şi a cerut Georgiei să efectueze reforme judiciare şi electorale, mai multă libertate pentru presă şi mai puţină putere pentru oligarhi.

În luna noiembrie, Comisia Europeană le-a recomandat liderilor UE să acorde Georgiei statutul de candidat oficial, cu condiţia ca guvernul de la Tbilisi să angajeze reforme.

Aderarea la Uniunea Europeană este înscrisă în constituţia georgiană şi susţinută, potrivit sondajelor, de circa 80% din populaţia sa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel