Noul premier al Italiei, Giorgia Meloni, şi-a încheiat miercuri învestitura în parlament după ce a trecut şi de votul Senatului, susţinută de coaliţia de dreapta cu care a câştigat alegerile generale în urmă cu o lună, transmite EFE.
După cum era de aşteptat, Meloni a obţinut majoritatea absolută cu 115 voturi pentru din totalul de 200, datorită partidului său, Fraţii Italiei de extremă dreaptă, şi partenerilor săi de coaliţie, Liga lui Matteo Salvini şi Forza Italia a lui Silvio Berlusconi. Împotrivă au votat 79 de senatori din partea Partidului Democrat progresist, populiştii din Mişcarea Cinci Stele şi centriştii de la Azione e Italia Viva, printre alte grupuri mici, în timp ce cinci senatori s-au abţinut.
Ieri, premierul italian a obţinut sprijinul Camerei Deputaţilor cu 235 de voturi din cei 389 de deputaţi prezenţi. Georgia Meloni, prima femeie premier din istoria Italiei, a depus jurământul sâmbătă în faţa şefului statului, Sergio Mattarella, după ce a câştigat alegerile din 25 septembrie cu 26% din voturi.
Marţi, noul premier şi-a conturat programul de guvernare pentru următorii cinci ani, transmiţând un mesaj pro-european, nu fără critici la adresa Uniunii Europene, pe lângă avansarea unor reforme importante precum amnistia fiscală şi negarea fascismului.
Miercuri, Meloni şi-a apărat din nou planurile şi rezistenţa ucraineană şi a vorbit despre strategia sa energetică şi pentru sănătatea publică. A cerut însă opoziţiei să îşi evalueze măsurile sale viitoare într-un mod obiectiv, nu 'ideologic'.
'Am făcut întotdeauna o opoziţie foarte sinceră pentru că eu cred că dezbaterea este sarea democraţiei. În multe ocazii s-a putut conta pe Fraţii Italiei (...) Acest curaj şi această loialitate este ceea ce pot cere opoziţiei, să se poată vorbi despre probleme, să nu existe dezbateri ideologice. Sper că veţi evalua măsurile mele pentru a decide dacă le votaţi sau nu', a spus ea. Pe de altă parte, ziua de miercuri din Senat a fost marcată de discursul lui Silvio Berlusconi, la nouă ani după ce a fost exclus din parlament după condamnarea pentru fraudă fiscală în cazul Mediaset.
Magnatul în vârstă de 86 de ani a spus că se simte fericit pentru revenirea sa şi a profitat de ocazie pentru a-şi reafirma loialitatea faţă de Occident, Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică.
'În această chestiune poziţia noastră este fermă şi convinsă, absolut clară şi nu poate fi pusă la îndoială de nimeni şi din niciun motiv', a promis controversatul politician italian. Asta după ce recentele sale declaraţii ajunse în presă în care se lăuda cu prietenia preşedintelui rus Vladimir Putin şi îl acuza pentru război pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski au stârnit furia Georgiei Meloni, notează Agerpres.
Preşedintele rus Vladimir Putin nu l-a felicitat pe noul premier britanic Rishi Sunak şi nici nu i-a trimis o telegramă de felicitare noii şefe a guvernului italian, Giorgia Meloni, două ţări incluse de Rusia pe lista statelor 'neprietenoase', relatează miercuri EFE.
'Aşa cum ştiţi, Regatul Unit aparţine acum categoriei ţărilor neprietenoase, de aceea lui Sunak nu i-a fost trimisă o telegramă de felicitare', a explicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică. Dar preşedintele rus nu a felicitat-o deocamdată nici pe noua şefă a guvernului italian, care a preluat mandatul la 23 octombrie, în condiţiile în care şi Italia este etichetată de Moscova ca ţară 'neprietenoasă'.
Kremlinul declarase marţi că nu vede 'premise sau motive' pentru o îmbunătăţire a relaţiilor dintre Moscova şi Londra după venirea la putere a liderului Partidului Conservator britanic, Rishi Sunak. 'Pentru moment, nu vedem premise, motive sau speranţe pentru schimbări pozitive în viitorul apropiat', a spus Peskov. Sunak a înlocuit-o pe Liz Truss, care a condus guvernul britanic din 6 septembrie şi care marţi şi-a prezentat oficial demisia regelui Charles al III-lea. Vezi continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu