Premierul grec Mitsotakis îşi amână vizita în Israel

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Vizita pe care prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis urma să o întreprindă în Israel în cursul săptămânii a fost amânată din raţiuni de securitate, au informat miercuri surse citate de agenţia elenă ANA.

Potrivit surselor, noua situaţie de securitate din Israel a condus la modificarea programului anterior al lui Mitsotakis. În Israel, acesta urma să se întâlnească cu omologul să Benjamin Netanyahu şi cu alţi responsabili ai guvernului, menţionează agenţia EFE. În şedinţa de cabinet de miercuri, Mitsotakis a anunţat totuşi că se va deplasa sâmbătă la Cairo.

'Ne reunim astăzi într-o conjunctură foarte dificilă, în care pericole foarte mari se răspândesc în vecinătatea noastră mai largă', a spus premierul, citat de ANA, adresând-se membrilor guvernului. El şi-a exprima tristeţea şi oroarea faţă de atacul asupra spitalului din Gaza, menţionând necesitatea imediată a unei anchete temeinice cu privire la cele întâmplate.

Mitsotakis a mai spus că marţi, în reuniunea în format virtual a Consiliului European, a prezentat poziţia Greciei de a recunoaşte dreptul Israelului la autoapărare, însă întotdeauna cu respectarea dreptului internaţional, dând prioritate protejării civililor din Gaza şi furnizării de ajutor umanitar. Mitsotakis a insistat pe importanţa prevenirii extinderii conflictului şi evitarea oricărei escaladări suplimentare care ar ameninţa securitatea şi stabilitatea regionale.

'Este de asemenea imperativ să fie întărită securitatea internă a UE. Evident, Grecia, ca frontieră externă a familiei noastre europene, are o datorie suplimentară să insiste asupra unei politici stricte, dar juste, de protecţie a graniţelor, ceea ce vom face fără compromisuri şi concesii', a declarat el.

Premierul elen a anunţat că va efectua o deplasare în regiune cât de curând posibil şi când condiţiile de securitate o vor permite, începând cu prezenţa sa la Cairo sâmbătă, în contextul unei foarte importante conferinţe multilaterale convocate de Egipt pe problema palestiniană.

'Noi suntem o putere a soluţiilor, suntem frontiera estică a Europei, dar şi ultimul avanpost occidental al păcii şi stabilităţii', a subliniat Mitsotakis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel