Premierul Greciei vrea migranți: Dacă vrei să construiești un gard mare, ai nevoie și de o ușă mare. Cine ne va culege măslinele?

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis spune că Europa are nevoie de migranți.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a pus la îndoială sugestiile conform cărora UE ar putea procesa cererile de azil în afara blocului – și a adăugat că Grecia are de fapt nevoie de muncitori migranți pentru a-și recolta măslinele.

„Lasă-mă să fiu atent aici. Acesta este un acord bilateral”, a declarat Mitsotakis pentru Financial Times joi, referindu-se la acordul Italiei cu Albania de a înființa centre de detenție în țara non-UE pentru migranții bărbați care sosesc pe mare, scrie Politico.

„Nu știu dacă ar putea fi replicat la nivel european. Trebuie să vedem și dacă funcționează cu adevărat. Acești oameni sunt procesați în conformitate cu legislația italiană în materie de azil și orice s-ar întâmpla cu ei, vor fi într-un fel sau altul returnați în Italia. Dacă ar fi să facem acest lucru la nivel european... unde s-ar duce?”, a adăugat el. 

Ce prevede acordul Italiei cu Albania 

Conform unui acord încheiat în 2023, Tirana a fost de acord că Roma ar putea trimite până la 36.000 de migranți bărbați care au fost opriți în apele internaționale în fiecare an la două centre de procesare a azilului din nordul Albaniei, unde li se vor accelera cererile de azil și vor fi deportați dacă acestea nu sunt acceptate.

Acordul, care urmează o schemă britanică și mai dură, anulată între timp, de a trimite migranți definitiv în Rwanda - a primit o aprobare provizorie din partea președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a spus că există „lecții” de desprins din el.

Alte cincisprezece țări membre UE au scris Comisiei Europene pentru a solicita ca aceasta să exploreze modele similare, iar Țările de Jos au analizat săptămâna aceasta posibilitatea de a trimite în Uganda solicitanții de azil respinși. Totul se întâmplă în contextul în care este de așteptat ca migrația să fie cea mai presantă problemă de pe ordinea de zi a summit-ului Consiliului European de joi de la Bruxelles.

„Cine ne va culege măslinele?”



Dar, în timp ce combaterea migrației ilegală este crucială pentru liderii multor țări, Mitsotakis a spus că blocul are, de asemenea, nevoie urgentă de mai mulți lucrători pentru a-și completa forța de muncă îmbătrânită.

„Dacă vrei să construiești un gard mare, ai nevoie și de o ușă mare. Cine ne va culege măslinele? Suntem un continent care se micșorează și recunoaștem cu toții că, pentru a ne menține productivitatea, vom avea nevoie de forță de muncă, necalificată sau calificată”, a spus Mitsotakis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel