Premierul Nicolae Ciucă şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, au discutat vineri principalele evoluţii din economie şi mediul financiar, în contextul revenirii economice, crizei energetice şi al elaborării unui buget solid şi credibil pentru 2022, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
Nicolae Ciucă a menţionat că este prima întâlnire pe care a avut-o prim-ministrul cu guvernatorul BNR, fiind invitat să participe şi consilierul prezidenţial pe probleme economice Cosmin Marinescu.
'Întâlnirea a avut loc în pauza celor două părţi ale şedinţei de Guvern de astăzi şi a avut loc pentru consolidarea dialogului instituţional, vizând discutarea principalelor evoluţii şi preocupări din economia României şi mediul financiar în contextul actual al revenirii economice, al crizei energetice şi al nevoii de a se elabora un buget solid şi credibil pentru 2022, care să ofere încredere mediului investiţional şi să susţină stabilitatea financiară de care România are nevoie în perioada următoare', a mai spus Cărbunaru.
Discuţiile au vizat şi nevoia de creştere a capacităţii administrative în privinţa absorbţiei fondurilor europene, a adăugat el.
'În cadrul întâlnirii a fost subliniată nevoia unui dialog instituţional eficient, prin implicarea convergentă a autorităţilor statale, fiind trecute în revistă, totodată, şi principalele provocări cu care ne confruntăm în prezent, precum nevoia de creştere a capacităţii administrative în privinţa absorbţiei fondurilor europene, atât în privinţa celor prevăzute de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cât şi în programele operaţionale', a transmis Cărbunaru.
Guvernul a anunțat: Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021 pentru unele unități administrativ-teritoriale a fost aprobată în prima parte a ședinței de astăzi a Guvernului. Prin acest act normativ s-a alocat suma de 476,5 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, la solicitarea unor unități administrativ-teritoriale.
Vor beneficia de finanțare 105 unități administrativ-teritoriale din toate județele. Fondurile se alocă pentru acoperirea costurilor serviciilor de asistență socială și de protecție a copiilor, pentru plata unor datorii legate de serviciile de termoficare și a unor cheltuieli ale proiectelor comunităților locale.
Hotărârea de Guvern a avut în vedere solicitările depuse de unitățile administrativ-teritoriale la Ministerul Dezvoltării pentru anul în curs.
Până la sfârșitul anului, Guvernul va continua să aloce fonduri unităților administrativ-teritoriale care au nevoie de sprijin financiar, în baza solicitărilor transmise Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. VEZI ȘTIREA AICI!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu