Premierul israelian Netanyahu ar vrea să se întâlnească cu fostul președinte Trump în SUA

Captură de ecran / Foto: Video Youtube Voice of America
Captură de ecran / Foto: Video Youtube Voice of America

Citește în articol mai multe despre solicitarea prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu.

Premierul Netanyahu a solicitat o întâlnire față în față cu fostul președinte Donald Trump în timpul vizitei sale în SUA din această săptămână, potrivit a două persoane familiarizate cu această întâlnire, citate de POLITICO.

Netanyahu vine la Washington în această săptămână pentru a se întâlni cu președintele Joe Biden, vicepreședintele Kamala Harris și cu parlamentari de la Capitoliu. De asemenea, el urmează să țină miercuri un discurs în fața Congresului SUA.

Echipele lui Netanyahu și Trump au discutat în ultimele zile posibilitatea ca cei doi lideri să se întâlnească față în față, eventual în Florida. Trump nu a fost încă de acord cu o întâlnire, dar nici nu a respins ideea în mod categoric, au declarat persoanele respective.

Foto: Agerpres / Donald Trump

Una dintre persoane a declarat că, în cazul în care întâlnirea va avea loc, aceasta va avea loc probabil mai târziu în cursul săptămânii, după mitingul lui Trump din Carolina de Nord de joi.

Campania lui Trump și ambasada Israelului la Washington nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Conversațiile au loc în contextul unei decizii istorice a lui Biden de a se retrage din cursă și în timp ce Harris își intensifică campania pentru președinție. Harris se află încă în plin proces de formare a echipei sale și de definire a pozițiilor sale de politică externă, inclusiv a modului în care își va prezenta poziția față de războiul din Gaza.

Trump este un susținător ferm al statului Israel și, în 2017, a recunoscut oficial Ierusalimul drept capitala acestuia. El a mutat ambasada SUA acolo în anul următor.

Avertisment pentru premierul Netanyahu

Fostul președintele american Trump și premierul israelian Netanyahu au avut o dispută în ultimii ani. Trump a fost înfuriat de declarațiile de felicitare ale lui Netanyahu după victoria lui Biden în 2020. De asemenea, l-a condamnat pe Netanyahu pentru eșecul serviciilor de informații ale țării în jurul datei de 7 octombrie și l-a avertizat că dacă nu va încheia curând un acord pentru aducerea acasă a ostaticilor, o administrație Trump nu îl va privi cu ochi buni.

Ar fi bine să se întoarcă înainte de preluarea mandatului sau veți plăti un preț foarte mare”, a declarat Trump în discursul său de la Convenția Națională Republicană din Milwaukee, săptămâna trecută, conform POLITICO.

Foto: Agerpres / Benjamin Netanyahu 

Dacă Netanyahu obține o întâlnire cu Trump în această săptămână, acest lucru l-ar putea ajuta să obțină sprijin din partea fostului președinte și pentru politicile sale în Cisiordania și Gaza, precum și pentru campania sa la granița de nord împotriva grupării Hezbollah.

De asemenea, i-ar oferi lui Trump șansa de a stabili o comunicare mai formală cu Netanyahu, într-un moment în care campania lui Harris încă încearcă să stabilească modul în care se va descurca cu un prim-ministru care a fost din ce în ce mai în dezacord cu părți democratice.

În această săptămână, SUA și Israelul speră să avanseze discuțiile pentru a ajunge la o încetare a focului în Gaza și la eliberarea tuturor ostaticilor rămași. Delegații din ambele țări, precum și echipe din Egipt și Qatar, urmau să se întâlnească în Orientul Mijlociu săptămâna trecută, înainte ca Israelul să informeze Washingtonul că a decis să nu își trimită echipa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel