Premierul italian Mario Draghi urmează să demisioneze la câteva ore după ce partenerul de coaliție populist ”Cinci Stele” și-a retras sprijinul într-un vot major de încredere.
Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a respins joi seara demisia premierului Mario Draghi.
ACTUALIZARE:
Preşedinţia Republicii Italiene a comunicat că "preşedintele republicii nu a acceptat demisia preşedintelui consiliului (de miniştri - n. red.) şi l-a invitat să se prezinte în faţa parlamentului (...) pentru o evaluare a situaţiei.
Criza politică de la Roma a fost declanşată de neparticiparea senatorilor din Mişcarea 5 Stele, parteneră în coaliţia guvernamentală, la votul de încredere solicitat joi de guvern.
ȘTIRE INIȚIALĂ:
Fostul șef al Băncii Centrale Europene a condus un guvern de unitate din februarie 2021, potrivit BBC.
Într-o declarație, el a spus că pactul de încredere care a susținut guvernul de unitate a dispărut. ”Îmi voi preda demisia Președintelui Republicii în această seară”, a spus el.
Citește și:
Guvernul de coaliţie al premierului italian Mario Draghi a fost zguduit marţi de noi tulburări după ce cel mai mare partid din parlament s-a divizat, iar ministrul de externe a iniţiat un grup separatist, scrie Mediafax.
Până la 60 de foşti parlamentari ai partidului Cinci Stele s-au înscris deja în noul grup al lui Di Maio, "Împreună pentru viitor", potrivit presei. "Astăzi, eu şi mulţi alţii... părăsim Mişcarea Cinci Stele", a anunţat ministrul de externe în cadrul unei conferinţe de presă. "Părăsim ceea ce mâine nu va mai fi prima forţă politică din parlament".
Di Maio a susţinut sprijinul ferm al premierului pentru Ucraina după invazia Rusiei, inclusiv prin trimiterea de arme pentru ca Kievul să se apere. În acest sens, el a intrat în conflict cu şeful partidului Cinci Stele, fostul premier Giuseppe Conte, care a susţinut că Italia ar trebui să se concentreze pe o soluţie diplomatică, notează France 24.
În ciuda legăturilor tradiţionale ale Italiei cu Rusia, guvernul lui Draghi a trimis arme şi bani pentru a ajuta Ucraina, susţinând în acelaşi timp cu fermitate sancţiunile UE împotriva Rusiei.
Despărțirea ar putea fi oficializată în următoarele ore
În următoarele ore, relatează AdnKronos, ministrul de externe este aşteptat să îşi oficializeze despărţirea de la partidul pe care l-a condus, luându-şi cu el trupele. Căutarea "dimaianilor" pentru înfiinţarea unei noi echipe parlamentare s-a intensificat considerabil între zilele de ieri şi astăzi: "Telefoane fierbinţi, încearcă să-i sondeze pe toţi", spune agenţiei un fost ales M5S. Potrivit ANSA, strângerea de semnături pentru constituirea grupurilor parlamentare autonome se desfăşoară atât în Cameră (unde este nevoie de cel puţin douăzeci de membri), cât şi în Senat (unde este nevoie de zece). Anunţul de rămas bun ar putea veni încă din această după-amiază sau, oricum, înainte de adunarea comună programată pentru miercuri, la care Di Maio nu ar trebui să participe.
Se pare că echipa de la Cameră ar fi deja formată: "Nu a fost atins încă numărul exact de membri şi pentru că în ultimul minut s-ar putea adăuga mai mulţi nehotărâţi, dar cred că după-amiază vom avea numărul definitiv", explică un deputat "Dimaian". Potrivit unor surse apropiate preşedintelui Mişcării, Giuseppe Conte, aleşii care intenţionează să-l urmeze pe Di Maio ar fi cel mult douăzeci, maxim douăzeci şi cinci. Pentru apropiaţii ministrului de externe, însă, cifrele "ar putea fi mai importante".
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci