Premierul Luxemburgului contestă eliminarea lui Kirill de sub sancțiunile UE: Nu este acceptabil

Xavier Bettel, premierul Luxemburgului
Xavier Bettel, premierul Luxemburgului

Prim-ministrul Luxemburgului a condamnat ca fiind "inacceptabilă" îndepărtarea Patriarhului Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe a Rusiei, de pe noua listă de sancțiuni UE.

Guvernul ungar  și-a exprimat opoziția  față de includerea lui Kirill la câteva zile după ce liderii s-au întâlnit la Bruxelles pentru a susține cel de-al șaselea pachet de sancțiuni, care include și o interdicție parțială a importurilor de petrol rusesc.

”Ceea ce s-a întâmplat săptămâna aceasta, cu Kirill, nu este acceptabil”, a declarat Xavier Bettel pentru Euronews la Congresul Partidului ALDE din 2022 de la Dublin, unde s-au întâlnit personalități liberale de vârf din toată Europa.

"Am avut o înțelegere. Și o înțelegere este o înțelegere. Și nu a doua zi după aceea spui că amenință, și nu accepți înțelegerea, pentru că cineva este pe lista de sancțiuni. Se știa de Kirill că era pe listă", declară Xavier Bettel.

Scrisoare către Viktor Orban

Bettel a spus că i-a trimis un text prim-ministrului ungar Viktor Orban pentru a-i spune că acest lucru nu este acceptabil: ”Încă aştept un răspuns".

Ungaria s-a opus punerii pe lista neagră a Patriarhului Kirill pe motive de libertate religioasă. Bruxelles și alte capitale, totuși, îl văd pe Kirill drept un propagandist cheie în timpul războiului pentru Vladimir Putin.

Într-o predică rostită la începutul lunii mai, Kirill a declarat că ”Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni”.

Abia după ce numele patriarhului a fost eliminat de pe lista de sancțiuni, ambasadorii au putut aproba noua serie de sancțiuni UE.

Excluderea lui Kirill a fost a doua concesiune legată de sancțiuni extrasă din UE de Ungaria în această săptămână. Luni, Viktor Orbán a obținut o scutire pe termen nedeterminat pentru conductele de petrol în schimbul aprobării embargoului petrolier pe mare.

Întrebat despre această delimitare, Bettel a fost mai înțelegător, argumentând că prevederea a fost menită să abordeze preocupările tuturor țărilor fără ieșire la mare, cum ar fi Republica Cehă, care depind în mare măsură de petrolul rusesc.

"Ne-au spus că dacă nu ar putea obține mai mult timp sau o alternativă ar avea o problemă de a pierde totul de la o zi la alta”, a mai declarat premierul luxemburghez Xavier Bettel.

Citește și...

Prima reacție a bisericii ruse după includerea patriarhului Kirill pe lista sancțiunilor: ”Lipsă de bun simț”

Cu cât sancțiunile devin mai nediscriminatorii, cu atât pierd contactul cu bunul simț, cu atât mai îndepărtată devine realizarea păcii pentru care Biserica Ortodoxă Rusă se roagă cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Patriarh la fiecare liturghie”, a afirmat miercuri Vladimir Legoida, președintele Departamentului Sinodal de la Moscova pentru relațiile Bisiericii cu societatea și mass-media.

"Trebuie să fii complet nefamiliarizat cu istoria Bisericii noastre pentru a-i intimida clerul și credincioșii adăugându-i pe niște liste”, a scris acesta și pe Telegram.

El le-a transmis oficialilor europeni că patriarhul Kirill provine „dintr-o familie ai cărei membri au fost supuși represiunii pentru credința și poziția lor morală în zilele ateismului militant comunist” de zeci de ani și „niciunul nu se temea de închisoare și chiar și represalii”.

Comisia Europeană a dispus includerea patriarhului Kirill pe lista sancțiunilor

Noua listă cuprinde 58 de personalităţi, printre care numeroşi militari ruşi. Pe listă se află şi soţia, fiica şi un fiu al purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, precum şi şeful agenţiei de reglementare a telecomunicaţiilor Roskomnadzor, Andrei Lipov.

Sancţiunile constau în interzicerea accesului în Uniunea Europeană şi îngheţarea activelor deţinute pe teritoriul acesteia. Peste o mie de persoane se află deja pe lista neagră europeană. Patriarhul Kirill, 'un aliat de lungă durată al preşedintelui Vladimir Putin, a devenit unul din principalii susţinători a agresiunii militare împotriva Ucrainei', subliniază documentul Comisiei.

Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel