Instituțiile care ”se calcă în picioare”, comasate de urgență. Marcel Ciolacu, semnal din ședința de Guvern: ”Nu voi ceda presiunilor”. Alte decizii la Palatul Victoria - Video

 Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Marcel Ciolacu a făcut mai multe anunțuri importante, la începutul ședinței de Guvern.

"Am văzut deja preţuri scăzute cu 35% şi chiar 50% la unele produse. Sunt sigur că această măsură începe deja să ajute concret milioane de oameni. Această măsură va duce rapid inflaţia la o singură cifră. Sper chiar de luna viitoare.

Aprobăm, astăzi, contractul de finanţare cu Banca Europeană de Investiţii, prin care asigurăm toate resursele necesare ca acest Guvern să îşi onoreze promisiunea de a construi Autostrada Moldovei. Este un obiectiv major şi strategic de infrastructură, asumat prin PNRR şi, de asemenea, ştiu că domnul ministru Sorin Grindeanu face eforturi mari ca lucrările să avanseze rapid. Văd că avem pe agendă şi o altă hotărâre de Guvern privind declanşarea procedurilor de expropriere pe un coridor la fel de important, al Autostrăzii Transilvania. Asta arată că șantierele de autostrăzi au intrat într-un ritm alert și sunt convins că asta așteaptă de la noi toți românii.

Avem pe ordinea de zi și Hotărârea de Guvern privind înființarea Registrului Național de Cancer. Cu alte cuvinte, domnul ministru Rafila și-a ținut promisiunea. Domnule ministru, profit de ocazie să vă solicit să începem să facem schimbări profunde și la nivelul Casei Naționale de Sănătate. Cred că este nevoie de o structură nouă și, mai ales, de un nou mod de lucru bazat, în primul rând, pe eficiență și responsabilitate față de banii contribuabililor.

Alt proiect important vine de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene - este astăzi în primă lectură. Se referă la accelerarea absorbției de fonduri din exercițiul 2021 -  2027. Sunt fonduri care pot veni în România încă din acest an. estimarea domnului ministru Câciu este ca astfel putem solicita Comisie, anul acesta, plăți de minimum 500 de milioane de euro. Sunt bani care se adaugă deja celor circa 750 de milioane de euro, primite de România pe exercițiul financiar 2021-2027.

Închei, rugându-l pe domnul ministru al Finanțelor, Marcel Boloș, să finalizăm rapid OUG de reducere a cheltuielilor bugetare. Avem nevoie de un proiect echilibrat și clar prin care să demarăm prima reformă profundă a administrației de stat. Domnule ministru, indiferent de orice presiune, eu nu voi ceda la aceasta provocare. Este nevoie de un stat mai suplu, este esențial să reducem costuri și să comasăm instituții care se calcă pe picioare și trebuie să facem asta chiar de la 1 septembrie, nu de anul viitor și, mai ales, nu după alegeri. Abia după ce avem acest proiect care să avanseze o reformă ireversibilă a statului, putem avansa și cu cel de-al doilea proiect al consolidării fiscale, pentru a construi un sistem mai corect și mai echitabil pentru români", a declarat Marcel Ciolacu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel