Premierul Michel Barnier sugerează că va introduce taxe pentru cele mai bogate persoane din Franța și pentru anumite corporații

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Citește în articol ce declarații a făcut Michel Barnier, prim-ministrul Franței.

CITEȘTE ȘI: Președintele francez Macron a pledat pentru ”o nouă ordine internațională”: Va trebui să regândim relația noastră cu Rusia

Premierul francez Michel Barnier a deschis duminică ușa majorării impozitelor pentru cele mai bogate persoane din Franța și pentru unele corporații mari, pentru a ajuta la închiderea unei găuri imense în finanțele publice, dar a declarat că va proteja clasele de jos și de mijloc.

Biroul președintelui Emmanuel Macron a prezentat în acest weekend un guvern de orientare de dreapta care speră că va depăși impasul politic care a urmat alegerilor anticipate din vară. Sarcina sa cea mai imediată și mai dificilă va fi elaborarea unui buget pentru 2025, într-un moment în care Franța se străduiește să limiteze un deficit bugetar în spirală.

„Nu voi crește în continuare impozitele pentru toți francezii, nici pentru cei mai modești, nici pentru cei care muncesc, nici pentru clasa de mijloc. Dar nu-i pot exclude pe cei mai bogați din efortul național de redresare a situației”, a declarat Barnier la televiziunea France 2.

110% din PIB

Datoria totală a Franței se ridică la 110% din PIB, adică aproape 3,2 trilioane de euro. Veniturile fiscale mai slabe decât se așteptau și cheltuielile mai mari ale administrațiilor locale au făcut ca deficitul bugetar al sectorului public să se îndrepte spre 6,2% din producția economică anul viitor dacă nu se ia nicio măsură pentru a-l reduce.

Acesta încalcă normele Uniunii Europene privind deficitul, iar agențiile de rating de credit analizează cu atenție procesul decizional francez.

„O mare parte din datoria noastră a fost plasată pe piețele internaționale și străine. Trebuie să menținem credibilitatea Franței”, a declarat Barnier.

Barnier, care a fost negociatorul principal al UE în timpul negocierilor Marii Britanii privind Brexitul, a declarat, de asemenea, că este deschis la modificări ale reformei președintelui Macron privind pensiile, dar că orice modificări nu ar trebui să submineze finanțele precare ale sistemului de pensii.

El a spus, cu titlu de exemplu, că dorește să ia mai bine în considerare greutățile cu care se confruntă mamele care lucrează pe parcursul carierelor lungi și că este deschis la contribuția angajatorilor și a sindicatelor.

Vot de neîncredere

Adversarii politici ai lui Macron din stânga și extrema dreaptă au amenințat deja cu voturi de neîncredere împotriva Guvernului Barnier. Ei spun că Guvernul nu reflectă modul în care francezii au votat la scrutinul din iulie.

„Acesta este mai mult Macron. Este un guvern care nu are viitor”, a declarat anterior Jordan Bardella, președintele partidului Adunarea Națională al lui Marine Le Pen.

Guvernul Barnier nu dispune de majoritate și, pentru a supraviețui, va trebui să mențină extrema dreaptă de partea sa și să o împiedice să voteze în favoarea căderii Guvernului. Poate cu acest gând în minte, Barnier a spus că va fi dur în privința imigrației.

„Avem nevoie de un răspuns european. Trebuie să luăm măsuri și acasă. Trebuie să abordăm problema imigrației mult mai riguros”, a spus Barnier, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel