Premierul Narendra Modi spune că misiunea Indiei pe Lună este un model pentru alte ţări: Va ajuta la rezolvarea provocărilor Pământului

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Premierul indian Narendra Modi a spus că misiunea Indiei pe Lună este un model pentru ţările care aspiră să-şi dezvolte propriile programe spaţiale. El a lăudat oamenii de ştiinţă care se află în spatele acestui succes, relatează AFP. 

Chandrayaan-3, care înseamnă 'navă spaţială lunară' în sanscrită, a aterizat miercuri pe Lună, făcând din India prima ţară care a făcut să aterizeze o navă fără echipaj în apropierea polului sudic al Lunii, în mare parte neexplorat.

'Regiunea pe care misiunea noastră o va explora va ajuta la deschiderea de noi căi pentru misiunile lunare ale altor ţări', a declarat Modi în faţa personalului misiunii de la sediul Organizaţiei Indiene de Cercetare Spaţială (ISRO) din Bangalore.

'Acest lucru nu numai că va permite dezvăluirea misterelor Lunii, dar va ajuta şi la rezolvarea provocărilor Pământului', a adăugat el.

India este, de asemenea, a patra ţară, după Statele Unite, Rusia şi China, care a reuşit o aterizare pe Lună. Misiunea din această săptămână vine la patru ani după un eşec dur, când echipajul de la sol a pierdut contactul cu nava cu puţin timp înainte ca aceasta să ajungă pe Lună. Modi i-a felicitat pe oamenii de ştiinţă pentru că au învăţat din eşecul anterior şi şi-au urmărit cu hotărâre misiunea.

'Vă salut munca, răbdarea, perseverenţa şi pasiunea', a spus el.

Programul aerospaţial al Indiei are un buget relativ modest, dar a crescut semnificativ de la prima sa încercare de a plasa o sondă pe orbită în jurul Lunii în 2008. Această misiune pe Lună, care a costat 74,6 milioane de dolari (66,5 milioane de euro), potrivit mass-media, mult mai puţin decât în cazul altor ţări, este mărturia unei inginerii spaţiale frugale.

Potrivit experţilor din industrie, India reuşeşte să menţină costurile scăzute prin replicarea şi adaptarea tehnologiei spaţiale existente în scopuri proprii, datorită, în parte, abundenţei de ingineri cu înaltă calificare, care sunt plătiţi mult mai puţin decât omologii lor străini.

ISRO este de aşteptat să lanseze o misiune cu echipaj uman de trei zile pe orbita Pământului până anul viitor şi, de asemenea, intenţionează să organizeze o misiune comună cu Japonia pentru a trimite o sondă pe Lună până în 2025 şi o misiune pe Venus în termen de doi ani, potrivit Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel