Premierul Netanyahu critică dur negociatorii Israelului pentru că ar face prea multe concesii în privința unei încetări a focului

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, critică negociatorii propriei țări pentru că ar fi dispuși să facă prea multe concesii în privința unei încetări a focului, relatează Reuters. 

Benjamin Netanyahu se află în conflict cu negociatorii israelieni în demersului pentru o încetare a focului în Fâșia Gaza, din cauza refuzului său de a retrage trupele din Coridorul Philadelphi, potrivit unei surse informate asupra discuțiilor.

Coridorul Philadelphi, aflat la granița cu Egiptul, și Coridorul Netzarim, care traversează centrul Fâșiei Gaza, sunt două dintre principalele puncte de dispută în negocierile susținute de Egipt, Qatar și Statele Unite.

Premieru Netanyahu nu vrea concesii în zna Coridorului Philadelphi

Netanyahu a subliniat în repetate rânduri că Israelul nu va renunța la controlul asupra Coridorului Philadelphi, pentru a împiedica Hamas să introducă ilegal arme și luptători din Egipt. De asemenea, a declarat că Israelul trebuie să mențină puncte de control în Coridorul Netzarim pentru a opri mișcarea combatanților Hamas din sudul Fâșiei Gaza către nord.

Citește și Katz, șeful diplomației israeliene, avertisment privind ”statul palestinian”: Ar însemna o bază iraniană în zonă

Sursele susțin că Netanyahu a fost dispus să mute o poziție în Coridorul Philadelphi cu câteva sute de metri, dar a insistat să păstreze controlul general asupra coridorului, în ciuda presiunilor venite chiar din partea echipei sale de negociatori pentru concesii suplimentare.

„Premierul insistă ca această situație să continue, în ciuda presiunilor din partea anumitor membri ai echipei de negociatori care sunt dispuși să se retragă de acolo”, a declarat persoana apropiată negocierilor.

Televiziunea israeliană Channel 12 a raportat că Netanyahu a criticat dur echipa de negociatori, condusă de David Barnea, șeful serviciului de informații Mossad, pentru disponibilitatea de a face prea multe concesii.

La mai mult de 10 luni de la atacul din 7 octombrie asupra Israelului, care a declanșat războiul, Statele Unite presează Israelul pentru a pune capăt ostilităților.

Luptătorii Hamas au ucis aproximativ 1.200 de persoane și au răpit în jur de 250 de ostatici pe 7 octombrie, conform cifrelor israeliene. Potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas din enclava palestiniană, cel puţin 40.000 palestinieni au fost ucişi şi 90 000 au fost răniţi în ofensiva militară israeliană din Fâşia Gaza după 7 octombrie, dată la care comandouri ale Hamas au pătruns în sudul Israelului. 

Presiuni enorme asupra lui Netanyahu

Netanyahu se confruntă cu o presiune enormă pentru a ajunge la un acord din partea familiilor unor ostatici israelieni care se află încă în Gaza, multe dintre acestea criticând vehement eșecul de a ajunge la o înțelegere. De asemenea, criticii îl acuză că blochează un acord din motive politice.

Cu toate acestea, sub presiunea miniștrilor din propriul cabinet, care se opun oricăror concesii, și cu sondajele de opinie indicând o ușoară îmbunătățire a cotei sale de popularitate față de începutul războiului, premierul a declarat în repetate rânduri că urmărește o victorie totală asupra Hamas, relatează Reuters. 

Citește și Statele Unite şi Qatar cer tuturor părţilor să nu "submineze" negocierile pentru un armistiţiu în Gaza

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel