Premierul Nicolae Ciucă afirmă, în mesajul transmis, vineri, Universităţii din Craiova, la împlinire a 75 de ani de existenţă, că universităţile nu mai sunt turnuri de fildeş în peisajul unei ţări, ci actori implicaţi în viaţa socială a regiunilor din care provin.
"Momentele aniversare ne fac mereu să reflectăm la ceea ce a trecut, dar mai ales la ceea ce va urma. Universităţile nu mai sunt turnuri de fildeş în peisajul unei ţări, ci actori implicaţi în viaţa socială a regiunilor din care provin, punţi de legătură între diverşi participanţi la dezvoltarea unei ţări în contextul din ce în ce mai complex internaţional, catalizator de energii care pot să contribuie la un mâine mai bun", a transmis Ciucă în mesajul către Universitatea din Craiova la împlinirea a 75 de ani de la înfiinţare, mesaj citit de Marilen Pirtea, consilier onorific al premierului şi rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, în cadrul festivităţii organizate cu acest prilej, la Teatrul Naţional "Marin Sorescu".
Ciucă susţine că ultimii ani au schimbat profund paradigma din învăţământul superior şi au obligat universităţile "să găsească soluţii inovative în raport cu transformările esenţiale şi tendinţele prefigurate la orizontul unei noi lumi". "În centrul educaţiei universitare au fost plasate digitalizarea, internaţionalizarea şi reţelele universitare, dar şi conexiuni clare şi stabile cu mediul economico-social şi administrativ. Primul, în care se produc schimbările. este unul nemaiîntâlnit până acum, dezvoltarea tehnologică generând mutaţii majore de percepţie şi punând universităţile în competiţie directă la mii şi mii de km depărtare, pentru că educaţia nu are şi nu trebuie să aibă frontiere. Este motivul pentru care considerăm că universitatea viitorului trebuie să îşi modifice modul de raportare la rolul său", a mai transmis premierul.
Potrivit acestuia, universitatea viitorului trebuie să ofere experienţe diverse, "multiculturale, multieducaţionale, cu o arie largă de adresabilitate şi care să permită studenţilor să se orienteze spre joburile viitorului, în care inovarea, adaptabilitatea devin vitale".
"Ne dorim, mai mult decât oricând, universităţi fără ziduri, deschise comunităţii pentru a răspunde provocărilor generate de dinamica actuală a lumii în care trăim. De aceea, setul de valori pe care universităţile trebuie să-l asume se compune din câteva valori centrale: rolul transformaţional al universităţilor, inovative, colaborarea cu mediul socio-ecomnomic, rolul de catalizator al schimbării pentru dezvoltarea sustenabilă în domenii de specializare inteligentă şi rolul de descoperire antreprenorială. Programele guvernamentale şi cele europene oferă reale cadre şi mijloace de potenţare a dezvoltării universităţilor din România pentru a le stimula şi sprijini în îndeplinirea misiunii lor", susţine Nicolae Ciucă.
Universitatea din Craiova a sărbătorit. vineri, 75 de ani de la înfiinţare, prilej cu care la Teatrul Naţional "Marin Sorescu" a avut loc o şedinţă festivă a Senatului Universităţii, la care au participat oficiali din Guvernul României, Ministerul Educaţiei, autorităţile locale, precum şi rectorii universităţilor care fac parte din Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR).
La manifestarea aniversară au participat şi reprezentanţii principalelor consorţii universitare din România (Consorţiul Universitaria, Consorţiul Universitar Agronomic şi de Medicină Veterinară, Consorţiul Universităţilor Tehnice, Consorţiul Universităţilor de Medicină şi Farmacie, Consorţiul Arte şi Consorţiul Academica Plus).
Totodată, Universitatea din București se situează în primele 200 de universități din lume și singura universitate din România prezentă în topul angajabilității absolvenților.
Conform celor mai recente date corelate între REVISAL și Registrul Matricol Unic (RMU) existente în sistemul de monitorizare a angajabilității absolvenților de învățământ superior (https://angajabilitate.uefiscdi.ro), absolvenții Universității din București au cele mai mari salarii din România, comparativ cu absolvenții celorlalte universități comprehensive românești. Concret, absolvenții UB obțin, la 5 ani de la absolvirea studiilor, un salariu mediu de aproximativ 5.600 de lei.
Mai mult decât atât, în domenii precum Informatică sau Drept, salariile medii obținute de absolvenții Universității din București se ridică la 17.692 de lei și, respectiv, 7.400 de lei. Totodată, Universitatea din București își menține, și anul acesta, poziția de lider printre instituțiile de învățământ superior comprehensiv din România în ceea ce privește gradul de angajabilitate al absolvenților. Astfel, rezultatele clasamentului QS World University Rankings – Sustainability 2023, care poziționează Universitatea din București pe primul loc la nivel național în subdomeniul „Employability & Opportunities”, vin să reconfirme prestigiul de care se bucură Universitatea din București în rândul angajatorilor, aceasta situându-se printre primele 200 de universități din lume în ceea ce privește performanțele obținute de absolvenți. Pentru indicatorul „Alumni Outcomes”, Universitatea din București ocupa, în clasamentul QS Graduate Employability Rankings 2022, locul 191 la nivel mondial.
Universitatea din București este singura universitate românească prezentă în topul realizat de Quacuarelly Symonds – Graduate Employability Rankings 2022, cel mai cunoscut ranking global al universităților în funcție de rezultatele și angajabilitatea absolvenților. În ceea ce privește clasamentul QS – Sustainability 2023, Universitatea din București se situează pe prima poziție la nivel național și în subdomeniile Impact of Education și Sustainable Research.
„Dată fiind multitudinea topurilor și clasificărilor internaționale, uneori relevante, alteori inconsistente, universitățile au din ce în ce mai mult nevoie de criterii valabile și obiective în ceea ce privește procesul de învățare și activitatea academică. Un astfel de criteriu relevant este calitatea absolvenților, de cele mai multe ori măsurabilă în angajabilitatea și nivelul de competitivitate și de salarizare al absolvenților. Piața muncii, fie că ne referim la companii private, fie la zona nonprofit, la cercetători și profesori sau la practicieni de orice fel, este locul competiției impersonale în care sunt angajați și sunt plătiți corespunzător cei mai buni și mai eficienți absolvenți. Din perspectiva noastră, comparația pe domenii a angajabilității și salariilor este singurul clasament ce nu poate fi contestat pentru că măsoară rezultate și nu mijloace”, a remarcat prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News