Premierul polonez apără suveranitatea națională la a 19-a aniversare a aderării Poloniei la UE

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki. Sursa: Agerpres
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki. Sursa: Agerpres

Statele naționale rămân cel mai bine echipate pentru a face față provocărilor din ultimii ani cu care se confruntă Uniunea Europeană, a susținut premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Luni a avut loc o conferință de presă comună ce a marcat a 19-a aniversare a aderării Poloniei la bloc. Președintele polonez Andrzej Duda și Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki au susținut o apărare fermă a suveranității statului național.

Potrivit lui Morawiecki, aderarea Poloniei la Uniunea Europeană în urmă cu 19 ani a marcat „întoarcerea Poloniei în Europa”. Aderarea nu a fost doar o întoarcere completă la civilizația din care a provenit Polonia, ci a fost și un element de „justiție istorică”, a spus el participanților.

„Ne aflăm la o răscruce geopolitică” cauzată de războiul din Ucraina „care necesită o comunitate transatlantică puternică”, a explicat el.

Morawiecki a confirmat că unitatea transatlantică va fi cheia președinției poloneze a UE în 2025, adăugând că orice noțiune de „autonomie europeană strategică împotriva Statelor Unite ar însemna marginalizarea Europei”.

El a mai afirmat că cel mai bun răspuns la provocările din ultimii ani se află în statele naționale. „În timpul pandemiei, am văzut cum statele-națiune erau cele care aveau resursele și mijloacele pentru a acționa”, a adăugat el.

Șeful guvernului polonez a mai menționat că deciziile rapide luate de Polonia, precum și de Statele Unite și Regatul Unit, care nu așteptaseră Bruxelles-ul, au ajutat în mare măsură Ucraina să supraviețuiască în ciuda puterii covârșitoare a Rusiei.

„Rolul statelor naționale este de neprețuit”, a spus el.

Actualul guvern conservator din Polonia a continuat să susțină o Europă a statelor naționale. S-a opus categoric oricăror încercări de federalizare a UE.

Polonia a aderat la UE la 1 mai 2004, în urma unui referendum în care 77,5% dintre oameni au votat în favoarea aderării la bloc, potrivit Rmx.news.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel