Toate statele membre UE sunt de acord că Ucraina trebuie să-și mențină suveranitatea, a precizat Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei.
Membrii Uniunii Europene sunt împărțiți cu privire la amploarea sancțiunilor care ar putea fi impuse Rusiei în cazul unui atac asupra Ucrainei, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki într-un interviu pentru ziarul spaniol El Mundo.
„Toate statele membre UE sunt de acord că Ucraina trebuie să-și mențină suveranitatea”, a subliniat el. „Dezacordurile privesc amploarea sancțiunilor împotriva Rusiei și asistența militară acordată Ucrainei, care ar trebui să fie agreate de UE sau NATO”, a precizat el.
„Nu mă aștept ca Germania să se implice în conflict, deoarece este decizia noului guvern, dar dacă refuză să asiste Ucraina, le voi cere să o spună cu voce tare”, a subliniat Morawiecki. „Declarațiile evazive precum „nu vom trimite arme în Ucraina pentru că este o zonă de conflict” nu indică o politică serioasă în circumstanțele actuale”, a adăugat el.
Occidentul și Kievul au vorbit recent despre potențiala invazie a Ucrainei de către Rusia. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a criticat aceste afirmații ca fiind „vide și nefondate”, servind ca un truc pentru a escalada tensiunile și a subliniat că Rusia nu a reprezentat nicio amenințare pentru nimeni. Peskov nu a exclus însă posibilitatea unor provocări menite să justifice astfel de afirmații și a avertizat că încercările de a folosi forța militară pentru a rezolva criza din sud-estul Ucrainei vor avea consecințe grave, scrie TASS.
Statele membre nu trebuie să accepte deciziile politice adoptate de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în numele popoarelor şi guvernelor statelor membre, a scris Viktor Orbán în textul său intitulat "Samizdat 16", publicat vineri pe site-ul prim-ministrului.
“Nu este vorba doar de cauza Poloniei şi Ungariei, e cauza comună a tuturor cetăţenilor şi statelor membre ale Europei. Deşteptaţi-vă!”, a punctat premierul ungar.
Viktor Orbán a evidenţiat: Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a fost întotdeauna o componentă importantă în “maşinăria complexă” a Uniunii. Astăzi însă – a remarcat el – ambiţiile instanţei au crescut. “S-a erijat în nava amiral a aspiraţiilor federaliste europene”, a scris Orbán, adăugând că acest lucru reiese din declaraţiile preşedintelui CJUE cu privire la sentinţa care este aşteptată în data de 16 februarie, pe care Curtea o va pronunţa în legătură cu procedurile iniţiate de Polonia şi Ungaria (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu