Analistul politic Bogdan Chirieac a declarat că nu se așteaptă la noutăți semnificative în urma deplasării președintelui la Bruxelles, în timp ce a catalogat vizita premierului la Chișinău drept „istorică”.
„Vizita premierului la Chișinău este istorică, memorabilă. Vizita președintelui la Bruxelles nu cred că va aduce lucruri noi. Nu e cazul să spunem că se va face gaură în cer după această vizită, pentru că nu se face. Important este că președintele participă, este acolo... suntem și noi la masă. Ce să negocieze? Nu este zonă de negociere acolo, să știți. Importantă e participarea, îl vede lumea acolo, deci în spatele cartonașului pe care scrie „România” se află președintele nostru. Mulțumim, altceva nu e cazul. Deci nu vă așteptați la nicio noutate pe Schengen, nici pe PNRR, nici pe nimic altceva”, a declarat Bogdan Chirieac, într-o intervenție telefonică la postul Antena 3-CNN.
Premierul Nicolae Ciucă a fost primit, joi, la Chişinău, de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.
Şeful Executivului, care efectuează o vizită oficială în Republica Moldova, este însoţit de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, precum şi de şeful Cancelariei, Mircea Abrudean.
Întâlnirea lui Nicolae Ciucă cu Maia Sandu este programată a dura aproximativ o oră.
În cadrul vizitei oficiale de la Chişinău, Nicolae Ciucă va avea întâlniri şi cu omologul său moldovean, Dorin Recean, precum şi cu şeful Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu.
De asemenea, el va avea, la sediul Mitropoliei Basarabiei, o întrevedere cu înalţii prelaţi de la Chişinău.
Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European de primăvară şi la Summitul Euro în format extins, care vor avea loc la Bruxelles.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, reuniunea Consiliului European va debuta cu un dejun de lucru cu secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, în cadrul căruia vor fi abordate situaţia din Ucraina, în special securitatea alimentară şi procesul de reconstrucţie, schimbările climatice şi demersurile în vederea îndeplinirii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.
În cadrul sesiunilor de lucru, liderii europeni vor discuta despre situaţia din Ucraina, cu accent pe menţinerea sprijinului pe toate palierele, inclusiv în domeniul militar în contextul deciziei recente de facilitare a furnizării de muniţie.
Discuţiile se vor concentra şi pe măsurile de asigurare a competitivităţii UE pe termen lung şi de consolidare a Pieţei Unice, la 30 de ani de existenţă. Pe agenda reuniunii se află şi situaţia în domeniul energiei, cu accent pe demersurile de pregătire pentru viitorul sezon rece şi avansarea propunerii de reformă a pieţei energiei electrice, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News