Premierul suedez Magdalena Andersson va cere luni sprijinul parlamentului de la Stockholm în vederea depunerii candidaturii ţării sale la NATO.
Premierul suedez Magdalena Andersson va cere luni sprijinul parlamentului de la Stockholm în vederea depunerii candidaturii ţării sale la NATO, a anunţat ea duminică, după ce Partidul Social Democrat, aflat la guvernare, a renunţat la opoziţia faţă de aderarea la alianţa militară, transmit Reuters şi AFP.
"Mâine mă voi asigura că există o largă susţinere în Riksdag pentru o candidatură la NATO, iar apoi vom putea lua o decizie la nivelul guvernului", a declarat Andersson într-o conferinţă de presă. Candidatura la NATO se bucură deja de susţinere în parlamentul suedez. O candidatură comună cu Finlanda este "cel mai bun" lucru pentru Suedia şi securitatea sa, a adăugat şefa guvernului suedez.
Joi, preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi premierul Sanna Marin au anunţat la rândul lor că Finlanda va cere aderarea la NATO "fără întârziere".
Invazia militară rusă asupra Ucrainei a redeschis dezbaterea în Suedia şi Finlanda cu privire la statutul lor militar. Cele două ţări sunt asociate la Alianţa Nord-Atlantică de la jumătatea anilor '90 prin intermediului programului 'Parteneriat pentru Pace'.
Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu s-a arătat conciliant faţă de Finlanda, reproşând în schimb Suediei "declaraţii provocatoare", la discuţiile de duminică de la Berlin privind aderarea celor două ţări la NATO, relatează AFP, dpa şi Reuters.
Cavusoglu a declarat presei în marja reuniunii informale a miniştrilor de externe din NATO de la Berlin că "din păcate declaraţiile ministrului de externe suedez nu sunt constructive", aceasta "continuând să facă afirmaţii provocatoare", dar a apreciat drept "foarte respectuoasă" atitudinea Finlandei faţă de "preocupările" Ankarei.
După ce Finlanda şi Suedia şi-au anunţat intenţia de a cere aderarea la NATO, vineri, Turcia a ameninţat să blocheze procesul de extindere a Alianţei nord-atlantice cu cele două state nordice, în condiţiile în care pentru aderarea lor este nevoie de aprobarea unanimă a statelor aliate.
În ce-l priveşte, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg s-a declarat duminică "încrezător" în posibilitatea de a găsi un compromis în acest sens şi că Turcia nu intenţionează să blocheze aderarea celor două ţări. "Sunt încrezător că vom reuşi să răspundem preocupărilor exprimate de Turcia astfel încât procesul de aderare să nu întârzie", a afirmat el. Citește restul AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News