Premierul Suediei a acceptat invitația lui Viktor Orbán. ”Un dialog politic mai intens între țările noastre ar fi benefic”

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Va avea loc o întâlnire între premierul suedez Ulf Kristersson și premierul Viktor Orbán.

Premierul suedez Ulf Kristersson a acceptat să se întâlnească cu Viktor Orbán la Budapesta, reducând astfel tensiunea diplomatică legată de lipsa de progrese din partea Ungariei în ceea ce privește ratificarea aderării Suediei la NATO.

”Sunt de acord cu dumneavoastră că un dialog politic mai intens între țările noastre ar fi benefic”, a scris el într-o scrisoare, publicată de media suedeză SVT. ”Există, după cum ați menționat, mai multe chestiuni de interes comun, la nivel bilateral, cu cooperarea noastră în ceea ce privește avionul de luptă Gripen, în UE, în perspectiva viitoarei dumneavoastră președinții (n.r. a Consiliului UE), și, desigur, în cadrul NATO, ca aliați.

Aștept cu nerăbdare să discut toate aceste aspecte cu dumneavoastră mai în profunzime la Budapesta, la un moment convenabil pentru amândoi”, a scris Kristersson, adăugând că oricum se vor întâlni în data de 1 februarie la Bruxelles, în timpul unui summit al liderilor UE.

Scrisoarea lui Orbán

Aceasta survine la 48 de ore după ce Orbán i-a propus lui Kristersson, într-o scrisoare, ca cei doi să se întâlnească în Ungaria pentru ”un schimb de opinii asupra tuturor problemelor de interes comun, inclusiv ... viitoarea noastră cooperare în domeniul securității și apărării ca aliați și parteneri”.

Ministrul suedez de externe, Tobias Billström, a refuzat negocierile cu Ungaria pe tema NATO, dar a declarat că țara sa ar fi deschisă la o ”conversație constructivă”.

Parlamentul Turciei a aprobat candidatura Suediei. A doua zi, Orbán i-a spus secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, că susține candidatura Suediei și a promis că parlamentul Ungariei va spune ”da cu prima ocazie posibilă”, conform POLITICO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel