Premierul Thailandei, revocat din funcție printr-o hotărâre judecătorească șocantă

Pexels
Pexels

Prim-ministrul Thailandei, Srettha Thavisin, a fost demis din funcție după ce un tribunal a decis că a încălcat Constituția, într-o decizie șoc care aruncă regatul într-o nouă incertitudine politică.

Prim-ministrul Thailandei, Srettha Thavisin, a fost demis din funcție după ce un tribunal a decis că a încălcat Constituția, într-o decizie șoc care aruncă regatul într-o nouă incertitudine politică.

Verdictul vine la o săptămână după ce aceeași instanță a dizolvat popularul partid progresist Move Forward, care a câștigat cele mai multe locuri în alegerile de anul trecut, și a interzis liderilor săi să facă politică timp de 10 ani.

Curtea Constituțională din Bangkok a decis miercuri că Srettha, un magnat imobiliar și relativ nou venit în politică, a încălcat normele de etică prin numirea în cabinet a unui avocat care a făcut închisoare.

Cinci dintre cei nouă judecători ai Curții au votat pentru demiterea lui Srettha și a cabinetului său, hotărând că prim-ministrul era "conștient de faptul că a numit o persoană căreia îi lipsește grav integritatea morală".

Acum trebuie format un nou guvern, iar coaliția de guvernământ condusă de Pheu Thai va desemna un nou candidat pentru funcția de prim-ministru, care va fi votat de parlamentul cu 500 de locuri.

Verdictul înseamnă și mai multe tulburări pentru peisajul politic deja instabil al Thailandei

Vorbind cu reporterii după decizie, Srettha a declarat că și-a făcut datoria de prim-ministru cât de bine a putut și a spus că "acceptă verdictul". El a adăugat că nu era sigur dacă următorul guvern va continua politicile sale.

Verdictul înseamnă și mai multe tulburări pentru peisajul politic deja turbulent al Thailandei, în care cei care fac presiuni pentru schimbare au intrat frecvent în conflict cu establishment-ul – o clică mică, dar puternică de elite militare, regaliste și de afaceri.

În ultimele două decenii, zeci de parlamentari s-au confruntat cu interdicții, partidele au fost dizolvate și prim-miniștrii au fost răsturnați prin lovituri de stat sau prin decizii judecătorești – sistemul judiciar jucând un rol central în lupta continuă pentru putere.

Numirea lui Sretha în funcția de conducere în august anul trecut a pus capăt a trei luni de blocaj politic după alegerile din 2023, dar a dus la intrarea partidului său Pheu Thai într-o coaliție de guvernare cu rivalii săi militari de lungă durată.

Cazul împotriva lui Srettha a fost intentat în mai de un grup de 40 de foști senatori numiți de armată, care au încercat să-l înlăture din funcție din cauza numirii în cabinet a lui Pichit Chuenban, un consilier apropiat al fostului prim-ministru Thaksin Shinawatra.

Pichit a fost închis timp de șase luni în 2008 pentru sfidarea instanței după ce a încercat să mituiască oficiali ai Curții Supreme într-un caz de teren în care a fost implicat Thaksin.

Srettha a negat faptele greșite și a spus că Pichit, care a demisionat între timp, a fost verificat corespunzător și partidul a urmat procedurile adecvate.

Popularitatea lui Sretha a scăzut în ultimele luni, potrivit sondajelor, deoarece politicile sale economice cheie s-au confruntat cu opoziție și întârzieri.

Dar decizia de miercuri i-a șocat pe analiștii politici care credeau că instanța va fi de partea prim-ministrului.

"Verdictul a fost o surpriză deoarece indică intervenții judiciare fără precedent pentru a stabili direcții politice, mai întâi prin dizolvarea Move Forward și acum prin înlăturarea lui Srettha în decurs de o săptămână", a declarat Thitinan Pongsudhirak, profesor de științe politice la Universitatea Chulalongkorn.

Cele două decizii au stârnit noi îngrijorări cu privire la erodarea drepturilor democratice în regat.

"În lumina hotărârilor recente, Thailanda ar trebui să fie considerată, în cel mai bun caz, semi-autocratică, deoarece voturile oamenilor practic nu contează. Instituția conservatoare are puterea de a veto și de a manipula pentru a obține rezultatele preferate", a declarat Thitinan.

Prioritatea lui Srettha de la preluarea mandatului a fost redresarea economiei lâncezite a țării.

Liderul destituit a promovat un plan de distribuire de 500 de miliarde de baht (13,8 miliarde de dolari) prin portofelul digital, despre care a spus că va crea locuri de muncă și va stimula cheltuielile în regiunile subdezvoltate. Planul nu a fost încă pus în aplicare.

Srettha a stabilit, de asemenea, un obiectiv pentru Thailanda de a atrage mai multe investiții străine și de a deveni un centru turistic global, extinzând politicile de scutire de vize și anunțând planuri de a găzdui evenimente majore în încercarea de a stimula economia.

Pheu Thai și establishmentul

Populistul Pheu Thai este cea mai recentă încarnare a partidelor aliniate fostului lider Thaksin, care a fost înlăturat de armată printr-o lovitură de stat în 2005.

Thaksin, un miliardar din domeniul telecomunicațiilor și fost proprietar al clubului de fotbal Manchester City, este șeful unei dinastii politice celebre, care a jucat un rol extraordinar în politica thailandeză în ultimele două decenii.

Revenirea sa dramatică dintr-un exil autoimpus de 15 ani, anul trecut, a coincis cu votul Senatului de numire a lui Srettha în funcția de al 30-lea prim-ministru al țării.

Acest vot a asigurat Pheu Thai ca lider al unei coaliții multipartite. Move Forward, care a obținut o victorie electorală uimitoare în mai 2023 cu programul său de reforme extrem de popular, a fost forțat să intre în opoziție.

Move Forward propusese reforme radicale pentru a profita de anii de furie crescândă față de modul în care este guvernată Thailanda, inclusiv amendamente la legile stricte ale țării privind lese majeste, care incriminează insultarea membrilor de rang înalt ai familiei regale.

În iulie 2023, senatorii conservatori au împiedicat Move Forward să formeze un guvern din cauza campaniei sale de reformă. Săptămâna trecută, Curtea Constituțională a acuzat partidul de "subminarea monarhiei" și a ordonat dizolvarea sa, lovind în plin mișcarea progresistă. De atunci, foștii membri au reconstituit partidul sub un nou nume.

Acum că Srettha nu mai este în funcție, negocierile politice vor reîncepe, partenerii de coaliție luptând pentru posturile din cabinet și pentru funcția de conducere.

Liderul Pheu Thai, Paetongtarn Shinawatra, fiica cea mică a lui Thaksin, este un candidat probabil. Printre alții se numără ministrul de interne Anutin Charnvirakul, care a militat cu succes pentru legalizarea canabisului în țară, și veteranul politic Prawit Wongsuwan, liderul partidului pro-militar Palang Pracharat, care a fost implicat în ultimele două lovituri de stat împotriva familiei Shinawatra, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel