În galeria gesturilor de PR pe care le face Mihai Tudose înainte de ședința de guvern a intrat și ”revolta la aflarea veștii că unii pacienți au fost aduși pe targă după card”. Ca orice manevră de imagine, zicerea premierului nu va rezista mai mult de două-trei jurnale tv. Nu e corectă și nici nu rezolvă problema de fond.
Legea este clară și necesară: omul care primește cardul de sănătate îl ridică personal sau prin împuternicit pentru a fi identificat și responsabilizat. Este un act important, care oferă acces la tratamente de zeci de mii de lei. Iar fraudele cu rețete sau cu medicamente nu au lipsit în domeniu, fiind mult limitate de introducerea acestui sistem.
Ce trebuie să fac sistemul atunci când persoana care așteaptă un card nu se poate deplasa prin propriile forțe?
Polițistul ar trebui să se deplaseze la domiciliul celui care primește buletin, funcționarul de la CJAS ar trebui să facă același lucru pentru a înmâna cardul. În cazul în care se dorește împuternicirea unei rude, prin procură, notarul ar trebui să meargă acasă la persoana netransportabilă (în cazul de față, nici măcar nu era necesară viza unui notar, dar asta este altă discuție).
Premierul, dacă vrea să rezolve pe fond cazul, nu trebuie neapărat să schimbe legile și regulamentele din sistemul de asigurări sociale de sănătate (necesar ar fi, dar e prea mult să aștepte omul pe targă cinci-șase luni de proceduri parlamentare).
Admițând că vrea să facă ordine, fie ia măsuri pentru a finanța deplasarea funcționarilor la domiciliul persoanelor imobilizate (mai mulți angajați, sisteme online, folosirea polițistului de proximitate, dacă mai există etc.). Fie intervine în zona notarială: așa cum există avocatul din oficiu, plătit de MJ, poate angajează statul notari ”din oficiu” care, pentru sume mai modeste decât cele cu care se taxează marile tranzacții imobiliare, merg la casele oamenilor, să autentifice împuternicirile necesare la Asigurări, Primărie, Fisc ș.c.a. În acest fel, ar mai reduce și numărul șomerilor cu diplomă, care așteaptă un loc de notar public până cad din picioare de bătrânețe și trebuie să-i ducă cu targa după cardul de pacient.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News