Premierul Ucrainei vorbește de „miracolul economic” al țării sale după războiul cu Rusia

Premierul ucrainean Denîs Șmîhal, aflat în vizită luni la Tokyo, a cerut Japoniei și companiilor sale private să investească în Ucraina odată ce războiul împotriva Rusiei se încheie.

De la începutul invaziei rusei, „Japonia a oferit Ucrainei peste 10 miliarde de dolari” în diverse ajutoare. Țara Soarelui Răsare este al patrulea partener financiar ca mărime al Kievului, a subliniat Denîs Șmîhal în cadrul unei conferințe cu reprezentanții guvernului de la Tokyo și comunitățile de afaceri din Ucraina și Japonia, potrivit Le Monde.

„Sectorul privat va fi principalul motor al eforturilor de reconstrucție ale Ucrainei (...). Vrem să lucrăm cu Japonia la modernizarea și reconstrucția Ucrainei, vrem să fiți parte din miracolul economic al Ucrainei” după război, a spus el. „Companiile care investesc acum în Ucraina vor putea genera profituri și vor avea oportunități incredibile în următorii ani”, a continuat el.

Nevoile Ucrainei de reconstrucție și redresare economică sunt colosale și în creștere: au fost reevaluate săptămâna trecută la 486 de miliarde de dolari de către Banca Mondială, ONU, Uniunea Europeană și autoritățile de la Kiev. Suma e cu cu 75 de miliarde de dolari mai mare decât estimarea anterioară, care a fost făcută martie 2023.

Șmîhal a citat cinci sectoare principale de potențială cooperare economică cu Japonia: energie, infrastructură, industria auto, tehnologii digitale și extracția resurselor naturale din Ucraina, cum ar fi litiul.

Japonia menține controale stricte asupra exporturilor sale de arme în conformitate cu politica pacifistă. Acesta este motivul pentru care Tokyo se concentrează în principal pe ajutorul umanitar, sprijinul economic și reconstrucția Ucrainei, pe lângă participarea la sancțiunile internaționale împotriva Moscovei, ca și celelalte țări G7.

„Japonia a fost alături de Ucraina și va continua să o facă”, a promis luni prim-ministrul acesteia, Fumio Kishida.

Cele două state au semnat luni diverse acorduri referitoare la reconstrucția infrastructurii din Ucraina, agricultura țării și chiar deminarea teritoriului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel