Premierul UK-ului a avut un „moment Biden”. Gafa monumentală: „Cer întoarcerea cârnaților din Gaza” /video

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

În cadrul conferinței Partidului Laburist, Sir Keir Starmer, liderul partidului și actualul prim-ministru al Marii Britanii, a făcut o greșeală de exprimare care a atras atenția mass-media și a declanșat un val de comentarii. 

În timp ce aborda situația tensionată din Orientul Mijlociu, în special conflictul dintre Israel și Hamas, Starmer a cerut „întoarcerea cârnaților” în loc de „întoarcerea ostaticilor”. Această gafă a avut loc în timpul unei conferințe de presă la care discursul său a fost întrerupt de un protestatar pro-Palestina.

Reacția deja virală a unei prezentatoare LBC:

@lbc Keir Starmer got his words in a muddle in his speech at Labour Conference, calling for a return of the sausages. #LBC #ukpolitics #uk #keirstarmer ♬ original sound - LBC

După atacurile din 7 octombrie, care au dus la moartea a 1.180 de persoane, dintre care 797 au fost civili, Israelul a lansat o ofensivă militară împotriva Fâșiei Gaza, care până în prezent a cauzat moartea a peste 40.000 de oameni. Pe lângă atacurile asupra Gaza, Israelul a extins recent operațiunile sale și asupra Libanului, lansând lovituri cu rachete în direcția forțelor Hezbollah, pe care le consideră o amenințare la adresa securității sale.

Sir Keir Starmer a încercat să abordeze ambele situații, atât conflictul din Gaza, cât și cel din Liban, cerând în mod repetat revenirea la calm. Totuși, în momentul în care a cerut „întoarcerea ostaticilor” luați de Hamas pe 7 octombrie, a strecurat o greșeală lingvistică, spunând „întoarcerea cârnaților”. Discursul său a continuat cu un apel la o soluție bazată pe două state, care să garanteze un stat recunoscut la nivel internațional al Palestinei și un Israel sigur.

Diviziunile din interiorul Partidului Laburist

Partidul Laburist, condus de Starmer, a fost de-a lungul timpului divizat în ceea ce privește poziția față de conflictul israeliano-palestinian. În octombrie anul trecut, actualul Prim-ministru a fost întrebat dacă dreptul Israelului de a se apăra justifică blocarea accesului la apă și energie electrică în Gaza. Răspunsul său a provocat o mare controversă, mai ales după ce a afirmat la postul de radio LBC că „Israelul are acest drept”, dar a adăugat că orice acțiune trebuie să respecte dreptul internațional.

Conform articolului 33 din Convenția de la Geneva, pedepsirea colectivă reprezintă o crimă de război, ceea ce a atras o reacție puternică din partea activiștilor și membrilor partidului. Comentariile lui Starmer au dus la demisii în mai multe consilii locale și la nemulțumiri în interiorul partidului, amplificate de un e-mail din partea conducerii Partidului Laburist care descuraja participarea la demonstrații pro-Palestina și interzicea afișarea bannerelor de partid la aceste manifestații.

De la venirea sa la putere, Partidul Laburist, sub conducerea lui Starmer, a luat măsuri concrete pentru a sprijini Palestina, inclusiv restaurarea finanțării pentru UNWRA, misiunea de ajutor umanitar a Națiunilor Unite în Palestina, și suspendarea unor exporturi de arme către Israel. În total, 30 din cele 350 de licențe de export au fost suspendate, pe fondul îngrijorărilor că acestea ar putea fi utilizate în încălcarea dreptului umanitar internațional.

Cu toate acestea, unii activiști consideră aceste măsuri insuficiente. Un purtător de cuvânt al grupului Youth Demand a declarat: „Laburiștii încă înarmează Israelul, în ciuda faptului că majoritatea publicului sprijină un embargo total asupra armelor.” Criticile vizează faptul că doar 10% din licențele de export au fost suspendate, în timp ce riscul unor încălcări grave ale dreptului internațional rămâne evident.

Incidentul de la conferința Partidului Laburist

Discursul lui Starmer a fost întrerupt de Daniel Riley, un tânăr de 18 ani, care a strigat împotriva poziției Prim-ministrului privind conflictul din Orientul Mijlociu. Riley, care este membru al Partidului Laburist, a declarat ulterior că a fost determinat să intervină din cauza politicilor adoptate de Starmer, care, în opinia sa, nu fac suficient pentru a opri exporturile de arme britanice către Israel.

„Trimitem zilnic bombe și gloanțe britanice care sunt folosite în Liban și Gaza chiar acum. Prim-ministrul ar putea opri asta imediat, dar nu o face,” a spus Riley după ce a fost eliberat de forțele de securitate.

Chiar dacă Riley a fost un delegat la conferință și avea intenția de a rămâne membru al partidului, incidentul ar putea duce la excluderea sa din rândurile laburiștilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel