Premierul Viorica Dăncilă a aprobat constituirea unei comisii interministeriale care se va ocupa de elaborarea legislaţiei privind modul în care vor fi ajutaţi consumatorii vulnerabili de energie, a declarat, marţi, Florin Ciocănelea, consilier pe probleme energetice al primului-ministru, în cadrul unei conferinţe de profil.
"Primul-ministru a aprobat constituirea unei comisii interministeriale care, în următoarele două-trei luni, va continua să elaboreze şi să definitiveze legislaţia pentru consumatorul vulnerabil, ceea ce cred că, pentru mulţi jucători din piaţă, va fi binevenit, inclusiv pentru economie", a spus Ciocănelea, în deschiderea conferinţei.
Autorităţile române discută de mai mulţi ani modul în care trebuie definit consumatorul vulnerabil de electricitate şi de gaze naturale, urmând ca acesta să fie ajutat prin mecanisme specifice. În prezent, toţi consumatorii casnici din România pot plăti preţuri reglementate.
La mijlocul lunii mai, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), afirma că reprezentanţii Comisiei Europene nu agreează plafonarea preţului gazelor pentru toată populaţia, ci doar pentru consumatorii vulnerabili.
Aceasta în contextul în care Guvernul a plafonat, în decembrie 2018, preţul gazelor de producţie internă destinat consumatorilor casnici, ceea ce a dus, în martie, la declanşarea unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene.
"Este foarte clar că există bază legală şi pentru măsuri temporare la nivelul ţărilor membre care să protejeze unii consumatori, la noi este pentru toţi consumatorii casnici, ceea ce s-ar putea să nu fie chiar în regulă, dar suntem în discuţii ca pentru acea perioadă să o folosim pentru a crea mecanisme de piaţă serioase, mature, care să susţină o liberalizare mai bine fundamentată şi, după renunţarea la aceste măsuri temporare, să avem o piaţă cu adevărat liberalizată cu preţuri corecte, scopul fiind de a avea preţuri corecte pentru toţi consumatorii (...) În acest moment, consumatorii vulnerabili sunt protejaţi şi nu prea, pentru că mulţi dintre consumatorii casnici nu au nevoie de protecţie, iar cei vulnerabili cu adevărat nu sunt protejaţi suficient", a precizat Bege.
Potrivit acestuia, autorităţile trebuie să identifice măsurile prin care să fie protejaţi consumatorii vulnerabili, importante fiind şi mecanismele de tranzacţionare pe piaţa angro, la care ANRE a lucrat în 2018 şi lucrează şi în prezent.
Pe piaţa de electricitate, cei cu venituri reduse pot apela la tarifele sociale, însă acestea sunt condiţionate de un consum foarte mic de energie, iar surplusul este facturat la un preţ dublu faţă de cel standard.
Vezi și: Plafonarea prețului la gaze afectează securitatea consumatorului final
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News