Premisele dezbinării coaliției: Comisia de învățământ a Senatului a decis ca minoritățile să învețe istoria și geografia în limba română

marko bella
marko bella

Membrii Comisiei de învăţământ a Senatului au decis ca elevii aparţinând minorităţilor naţionale de la gimnaziu şi liceu să înveţe Istoria şi Geografia în limba română, au declarat surse parlamentare, citate de AGERPRES . Cu alte cuvinte, se elimină tocmai prevederea care îi mai ținea pe maghiari alături de actuala coaliție.

Conform deciziei Comisiei de învăţământ de luni, elevii aparţinând minorităţilor naţionale ar urma să înveţe în aceleaşi condiţii ca şi în actuala Lege a învăţământului. Comisia a decis în cadrul dezbaterilor de duminică asupra proiectului de lege ca învăţământul preuniversitar să fie structurat pe patru ani învăţământ primar, patru gimnazial, plus patru liceal sau şcoală profesională. MECTS propusese un an clasă pregătitoare, care trebuia să treacă la şcoli, şi nouă ani de şcoală generală plus trei de liceu.

În ceea ce priveşte alegerea rectorilor la universităţi, aceasta se va face potrivit Cartei universitare, şi anume rectorii vor putea fi aleşi de Senatul universitar sau prin concurs. Totodată, dacă într-o universitate o persoană este rector sau decan sau ocupă funcţie de conducere, nicio altă rudă, până la rude de gradul al III-lea, nu va putea ocupa o funcţie care să fie subordonată primului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel