Un avocat care a ajutat peste 10.000 de apatrizi să obţină cetăţenia în Kîrgîzstan este laureatul din acest an al premiului Nansen pentru refugiaţi, a anunţat miercuri Agenţia ONU pentru refugiaţi (UNHCR), transmit dpa şi AFP.
Azizbek Aşurov obţine premiul în valoare de 150.000 de dolari acordat de Naţiunile Unite în contextul în care Kîrgîzstanul a devenit, în iulie, prima ţară din lume care a abolit fenomenul cetăţenilor "fantomă".
După destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, mulţi locuitori ai săi care înainte călătoreau fără oprelişti în Asia Centrală s-au trezit blocaţi în statele independente nou apărute şi fără documente valabile. Sute de mii de oameni din regiune au devenit apatrizi, inclusiv în Kîrgîzstan.
Aşurov şi organizaţia sa, "Avocaţii fără frontiere din Valea Fergana" (Ferghana Valley Lawyers Without Borders), s-au specializat în acordarea de asistenţă juridică - gratuită - persoanelor strămutate, apatride şi fără documente.
Consilierii organizaţiei au mers în comunităţi din zone montane izolate şi au cooperat îndeaproape cu autorităţile kîrgîze.
"Principala noastră metodă de lucru a fost să lucrăm cu guvernul. Am reuşit să le câştigăm atenţia şi să ne împrietenim cu ei", a declarat Aşurov, citat de UNHCR.
"Nu pot să stau şi să nu fac nimic atunci când văd o nedreptate", mărturiseşte avocatul kîrgîz. "Apatridia este o nedreptate. Un apatrid nu este recunoscut de niciun stat, sunt ca fantomele. Există fizic, dar nu există pe hârtie".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci