Premiul Nobel pentru pace a fost câștigat de Nihon Hidankyo, o mișcare a supraviețuitorilor bombelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

A fost acordat premiul Nobel pentru pace.

CITEȘTE ȘI: Premiul Nobel pentru literatură din 2024 a fost câștigat de scriitoarea Han Kang

Organizația japoneză Nihon Hidankyo, o mișcare a supraviețuitorilor bombelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki, cunoscuți și sub numele de Hibakusha, a câștigat vineri premiul Nobel pentru pace.

„Hibakusha primește premiul pentru pace pentru eforturile sale de a obține o lume fără arme nucleare și pentru că a demonstrat prin declarațiile martorilor că armele nucleare nu trebuie să mai fie folosite niciodată”, a declarat Comitetul Nobel norvegian.

Martorii singurelor două bombe nucleare folosite vreodată într-un conflict și-au dedicat viața luptei pentru o lume fără arme nucleare.

„Hibakusha ne ajută să descriem indescriptibilul, să gândim inimaginabilul și să înțelegem cumva durerea și suferința de neînțeles cauzate de armele nucleare”, a declarat Comitetul, conform Reuters.

Șeful Nihon Hidankyo a declarat că premiul Nobel pentru pace din acest an, câștigat de grup, ar da un impuls major eforturilor sale de a demonstra că abolirea armelor nucleare este posibilă.

Abolirea armelor nucleare

„Ar fi o mare forță pentru a face apel la lume că abolirea armelor nucleare poate fi realizată”, a declarat șeful Nihon Hidankyo, Toshiyuki Mimaki, într-o conferință de presă la Hiroshima, locul unde a avut loc bombardamentul atomic din 6 august 1945 în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Armele nucleare ar trebui să fie absolut abolite”, a spus el.

Comitetul Nobel norvegian a pus în mod regulat accentul pe problema armelor nucleare, cel mai recent prin premiul acordat Campaniei Internaționale pentru Abolirea Armelor Nucleare, care a câștigat premiul în 2017.

Premiul Nobel pentru pace, în valoare de 11 milioane de coroane suedeze, adică aproximativ 1 milion de dolari, urmează să fie înmânat la Oslo pe 10 decembrie, la aniversarea morții industriașului suedez Alfred Nobel, care a fondat premiile în testamentul său din 1895.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel