Numeroase nume circulă printre observatorii de la Oslo, cu doar câteva ore înainte decernării Premiului Nobel pentru Pace.
De la tânăra pakistaneză Malala, prezentată în această postură şi anul trecut, şi până la foarte controversatul Edward Snowden, un grup de pacifişti japonezi, opozanţi ruşi ori Papa Francisc, paleta candidaţilor este largă.
Fondat de către fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov, cu cecul Nobelului pe care l-a primit în 1990, ziarul Novaia Gazeta, una dintre rarele publicaţii încă independente, în care au existat cazuri de jurnalişti asasinaţi, s-ar afla printre posibilii laureaţi.
Preconizarea câştigătorului este cu atât mai complexă, cu cât Comitetul Nobel urmează să examineze anul acesta un număr record de 278 de candidaturi. Numele candidaţilor sunt secrete timp de cel puţin 50 de ani.
Astfel, experţii au ca singur instrument de lucru candidaturile propuse în mod public.
Erou pentru unii, trădător pentru alţii, fostul consultant al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA) Edward Snowden, care a dezvăluit amploarea programelor de supraveghere ale fostului său angajator, figurează, de asemenea, printre candidaţii propuşi de către deputaţi norvegieni.
Un observator atent al Nobelului, dar ale cărui prognosticuri nu s-au adeverit vreodată, directorul Institutului de Cercetare asupra Păcii (PRIO) Kristian Berg Harpviken pariază anul acesta pe victoria grupului "Japonezii veghează articolul 9".
Aceşti activişti se declară hotărâţi să păstreze pacifismul ancorat în Constituţia japoneză, căruia premierul naţionalist Shinzo Abe i-a aplicat o lovitură anul acesta, permiţând participarea Forţelor de Autoapărare nipone la operaţiuni militare externe.
"Nu putem să considerăm războaiele dintre state ca făcând parte din trecut, după Războiul Rece, iar evenimentele din Ucraina şi tensiunile care dospesc în Asia de Est ne amintesc că ele ar putea să reapară", subliniază Harpviken pe site.
Vizată de talibani, adolescenta pakistaneză Malala Yousafzai este preferata "Nobeliana", un grup de trei istorici specialişti în Nobel, pentru lupta acesteia în favoarea educaţiei fetelor din întreaga lume. Dar faptul că este prea tânără ar putea, şi anul acesta, să pledeze împotriva ei, Nobelul riscând să fie o povară prea grea pentru o tânără în vârstă de 17 ani.
Între alte nume se află şi cele ale unor "obişnuţi", ca cel al medicului congolez Denis Mukwege, care înregijeşte de 25 de ani femei victime ale violenţelor sexuale folosite ca armă de război în Republica Democratică Congo, şi al activistului belarus pentru drepturile omului Ales Beliaţki, eliberat din închisoare în iunie.
Casele de pariuri l-au transformat, însă, pe Papa Francisc în favoritul lor. Pe site-ul de pariuri online Paddy Power, cota înaltului prelat argentinian era marţi de 9/4.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu