Premiul Nobel pentru Pace primit de Narges Mohammadi evidențiază curajul femeilor iraniene. Și Zelenski a fost în cursa pentru a primi premiul

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Oficiul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) a declarat vineri că acordarea Premiului Nobel pentru Pace activistei închise Narges Mohammadi evidențiază curajul și hotărârea femeilor iraniene, transmite Reuters.

'Am văzut curajul și hotărârea lor în fața represaliilor, intimidării, violenței și detenției', a spus purtătorul de cuvânt al OHCHR, Elizabeth Throssell.

'Ele au fost hărțuite pentru ceea ce poartă sau nu poartă. Există măsuri legale, sociale și economice tot mai stricte împotriva lor. Acest lucru subliniază cu adevărat curajul și hotărârea femeilor din Iran și modul în care sunt o sursă de inspirație pentru întreaga lume.', precizează sursa citată.

Nobel 2023: Activista iraniană Narges Mohammadi, laureata Premiului Nobel pentru Pace

Amintim faptul că activista iraniană încarcerată Narges Mohammadi a fost recompensată vineri cu Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2023, pentru lupta ei împotriva opresiunii femeilor din Iran, a anunţat vineri Comitetul Nobel din Norvegia, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

Activista şi jurnalista Narges Mohammadi, în vârstă de 51 de ani, a fost recompensată pentru 'lupta ei împotriva opresiunii femeilor din Iran şi lupta ei pentru a promova drepturile omului şi libertatea pentru toţi', a declarat preşedinta Comitetului Nobel, Berit Reiss-Andersen, la Oslo.

Narges Mohammadi se numără printre cei mai importanţi activişti pentru drepturile omului din Iran, care a militat pentru drepturile femeilor şi abolirea pedepsei cu moartea. În prezent, ea execută o pedeapsă de 12 ani de închisoare la penitenciarul Evin din Teheran, potrivit organizaţiei pentru drepturile omului 'Front Line Defenders', una dintre numeroasele perioade în care ea s-a aflat după gratii.

Printre acuzaţiile care i se aduc se numără şi răspândirea de propagandă împotriva statului. Narges Mohammadi este directoare adjunctă a Centrului Apărătorilor Drepturilor Omului, o organizaţie neguvernamentală condusă de Shirin Ebadi, laureata Premiului Nobel pentru Pace pe anul 2003.

Narges Mohammadi este a 19-a femeie laureată a Premiului Nobel pentru Pace şi prima recompensată cu acest premiu după ce Maria Ressa din Filipine a câştigat premiul în 2021 împreună cu rusul Dmitri Muratov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel