Preot asasinat după ce s-a opus traficanţilor de droguri. Unde s-a întâmplat tragedia

Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Un preot cunoscut pentru angajamentul său în favoarea apărării drepturilor omului şi denunţarea violenţei traficanţilor de droguri a fost ucis duminică de indivizi înarmaţi.

Totul s-a întâmplat în statul Chiapas, în sud-estul Mexicului, a anunţat Parchetul, notează AFP. La scut timp după ce încheiase liturghia de duminică la San Cristobal de las Casas, ”doi bărbaţi cu motociclete au deschis focul înspre vehiculul său”, în care apoi a fost găsit 'corpul fără viaţă al preotului” Marcelo Perez, conform unui comunicat al Parchetului local.

Guvernatorul statului Chiapas, Rutilio Escandon, a asigurat pe X că a fost lansată o anchetă ”pentru ca moartea lui să nu rămână nepedepsită”. Preotul era cunoscut în special pentru denunţarea violenţei tot mai mari în regiune legată de traficul de droguri.

O crimă ”absolut inacceptabilă”

Asasinarea preotului Marcelo Perez este o crimă ”absolut inacceptabilă” şi trebuie să facă obiectul unei anchete ”exhaustive”, a cerut duminică biroul din Mexic al Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului. Într-o scurtă declaraţie, preşedinta Mexicului, Claudia Sheibaum, a dat asigurări că guvernul său a deschis o anchetă şi că este în contact cu autorităţile catolice.

”Acest act de violenţă (...) nu numai că privează comunitatea de un preot devotat, dar şi reduce la tăcere o voce profetică care a luptat neobosit pentru pace, adevăr şi dreptate în regiunea Chiapas”, a reacţionat Conferinţa episcopală mexicană.

Foto

Sursa Foto - captură Platforma X La Nacion Noticias

Cele mai mari două bande criminale din Mexic

Violenţele s-au intensificat în statul Chiapas din cauza rivalităţilor dintre cartelurile Jalisco Nueva Generacion şi Sinaloa, cele mai mari două bande criminale din Mexic.

La sfârşitul lui mai, nouă persoane au fost ucise în două atacuri împotriva unor candidaţi la alegerile generale din 2 iunie. În iunie, autorităţile mexicane au transferat în adăposturi peste 4.000 de persoane care se închiseseră în casele lor după câteva zile de violenţe legate de crima organizată în oraşul Tula, la aproximativ 100 de kilometri nord de La Concordia. Claudia Sheinbaum, preşedinta aleasă la începutul lunii iunie, a fost reţinută pentru scurt timp pe 21 aprilie de bărbaţi mascaţi pe o autostradă din acest stat unde se afla în campanie electorală.

Lupte pentru controlul asupra oraşelor de frontieră

Potrivit centrului de analiză Insight Crime, conflictul are ca miză controlul asupra oraşelor de frontieră, o zonă cheie pentru traficul de droguri şi arme, precum şi trecerea migranţilor care traversează Mexicul pentru a ajunge în Statele Unite. Violenţa legată de carteluri a făcut aproximativ 450.000 de morţi şi peste 100.000 de dispăruţi din 2006 în Mexic, dată la care preşedintele de atunci, Felipe Calderon (2006-2012), a lansat o ofensivă militară împotriva traficului de droguri, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel