Preot, suspendat pentru că a cedat biserica unde slujea unei asociații

biserica sf mina_constanta
biserica sf mina_constanta

Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Tomisului a decis suspendarea unui preot din Constanța și deferirea lui spre judecată, după ce acesta a făcut demersuri prin care o asociație a primit dreptul de proprietate asupra bisericii în care slujea. Totodată, Arhiepiscopia cere acum în instanţă recuperarea bunurilor, reclamând încălcarea art. 181 din Statutul Bisericii Ortodoxe Romane, care are caracter de lege.

Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Tomisului, în toamna anului trecut, a fost începută o serie de cercetări la parohia Sf. Mare Mucenic Mina din Constanţa, în urma căreia ar fi rezultat că, în calitatea sa de paroh al bisericii Sf. Mare Mucenic Mina, preotul Nicolae Picu a înstrăinat clădirea bisericii şi oficiul parohial.

"În fapt, dreptul de proprietate asupra acestor bunuri a fost intabulat în favoarea unei asociaţii (Asociaţia Sf. Mucenic Mina - n.r.), fapt ilegal conform art. 181 din Statutul Bisericii Ortodoxe Romane, care are caracter de lege", a declarat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Călin Gavrilaş, citează Mediafax.

Conform articolului, o biserică, imediat după sfinţirea ei, trece de drept în proprietatea şi folosinţa unităţilor de cult din cadrul eparhiei, cu tot cu terenul şi clădirile ei. "Biserica aparţine prin lege exclusiv cultului, indiferent de cult. Or, preotul Nicolae Picu, în loc să facă toate diligenţele legale pentru a duce la îndeplinire prevederile acestui statut, a contribuit la înstrăinarea bisericii şi oficiului parohial", a mai spus Călin Gavrilaş.

În consecinţă, Adunarea Eparhială, formată din 30 de membri, clerici şi mireni, a decis suspendarea din preoţie a lui Nicolae Picu şi deferirea lui spre judecată consistoriului eparhial, precum și demararea acțiunilor legale în instanţă pentru recuperarea bunurilor.

Piatra de temelie a bisericii fost pusă în 31 iulie 1994, fiind primul proiect al Asociaţiei Sf. Mucenic Mina, înfiinţată în 1992 de către preotul Nicolae Picu. Construită în stil autentic maramureşean, cu o suprafaţă totală de 263 metri pătraţi şi turla de 41 de metri, este una din cele mai mari biserici de lemn din ţară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel