Preoții din Republica Moldova vor să adere la Patriarhia Română. Maia Sandu: Războiul din Ucraina i-a făcut pe toți să vadă realitatea

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Maia Sandu a comentat situația preoților basarabeni, care vor să plece din Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove și să adere la Patriarhia Română.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, este de părere că biserica de peste Prut trebuie să se desprindă de Patriarhia Rusă, mai ales după ce în ultimii aproape doi ani patriarhul Kiril a susținut deschis războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei.

„Este clar că războiul i-a făcut pe toți să vadă realitatea și întrebarea este evidentă: cum poate biserica rusă să susțină războiul și uciderea oamenilor nevinovați? Iată această întrebare și-o pune și biserica din R. Moldova. Până la urmă, biserica e aici pentru enoriașii din R. Moldova și nu poate să stea în altă parte. Așa cum simțim noi că noi vrem pace și noi credem în pace și credem că hotarele tuturor țărilor trebuie respectate. Pentru că asta e nu doar ce cred eu, toți oamenii din R. Moldova cred acest lucru și biserica nu poate să stea deoparte și să se prefacă că nu vede ce se întâmplă”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova, citată de Deschide.md.

Recent, mai mulți preoți din Chișinău i-au transmis mitropolitului Vladimir (Biserica Ortodoxă Rusă) o scrisoare în care îi cer acestuia să înceapă discuțiile pentru desprinderea de Patriarhia Moscovei și alăturarea de Patriarhia Română. Maia Sandu e de părere că acest document reprezintă un element de apropiere de realitate.

„Dar noi trebuie să fim împreună. Toată societatea să se unească, inclusiv biserica, pentru binele țării și pentru binele oamenilor”, a susținut Maia Sandu.

Ce i-au scris preoții basarabeni mitropolitului Vladimir

„Înaltpreasfinția Voastră, noi preoții semnatari ai acestei adresări, suntem tot mai nedumeriți și nemulțumiți de ascultarea pe care trebuie să o facem față de Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill. Patriarhul Kirill, după invazia Rusiei în Ucraina, a pierdut calitatea de părinte duhovnicesc al Bisericii pe care o păstorește, devenind angajat politic, ce cheamă fățiș și pe nedrept împotriva tuturor învățăturilor Bisericii Ortodoxe, la vărsare de sânge între frații de sânge și de credință în Hristos (...).

De fapt, atât noi, cât și înaintații noștri, gustăm din plin amărăciunea așa-zisei oblăduiri a Bisericii Ortodoxe Ruse, care pentru noi, românii basarabeni, nu a fost și nu este decât un instrument de deznaționalizare și de îndepărtare de neamul nostru românesc și de Biserica Ortodoxă Română, sub ascultarea căreia, în mod firesc, trebuie să fim (...).

Vă cerem cu smerenie și nădejde să plecați urechea la adresarea noastră și să ne fiți Îndrumător și Părinte de acum înainte în sânul Bisericii Ortodoxe Române” se precizează în scrisoarea preoților din Chișinău.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel