EXCLUSIV  Preotul Gabriel Cazacu spune ce tradiții ar trebui să respectăm în Săptămâna Sfintelor Pătimiri și de Paște 2024

preot Gabriel Cazacu Foto: Crișan Andreescu
preot Gabriel Cazacu Foto: Crișan Andreescu

În timp ce natura învie în jurul lor, creștinii ortodocși se adună în biserici și în casele lor pentru a comemora învierea lui Iisus Hristos și pentru a celebra speranța și bucuria pe care această sărbătoare le aduce în inimile lor.

În tradiția creștină ortodoxă, Paștele nu este doar o sărbătoare, ci o adevărată renaștere spirituală, marcând învierea lui Iisus Hristos. Este un moment de reculegere, de comuniune și de celebrare a speranței și a luminii în fața întunericului.

L-am contactat pe preotul Gabriel Cazacu pentru a ne răspunde la câteva întrebări legate de marea sărbătoare ce sosește. 

Una dintre acestea a fost „Ce tradiții ar trebui să respectăm în Săptămâna Sfintelor Pătimiri? Dar de Paște?

În săptămâna Sfintelor Pătimiri, nu Patimi, fiecare creștin ortodox trebuie să se îngrijească de veșmântul sufletului său și trebuie să fie sigur că a traversat această perioadă a postului și că începe să se apropie de această sărbătoare magnifică a învierii Domnului nostru, pregătit sufletește și trupește.

Pentru trup și nevoile sale ne-am smerit, am vorbit, am făcut fapte bune, iar sufletul nostru a primit hrana atât de necesară - Sfânta Împărtășanie. Asta înseamnă că am cercetat Sfânta Biserică, am venit la părintele nostru duhovnic, ne-am spovedit și că am primit dezlegarea să ne împărtășim.

Săptămâna Sfintelor Pătimiri este una cu caracter special. Începe săptămâna Deniilor - o săptămână foarte specială. În fiecare seară, în Sfânta Biserică sunt slujbe de o frumusețe rară. Îi invităm pe toți credincioșii care citesc sau ascultă, curioși să cerceteze, să vină la biserică; Se citesc  niște Evanghelii speciale care relatează despre viața și activitatea Mântuitorului Isus Hristos, mai ales despre apropierea de Sfintele Sale Pătimiri, cum își ia rămas bun de la ucenicii săi, cum le spală picioarele în Joia Patimilor, cum ne dă cea mai mare poruncă pe care creștinii trebuie să o îndeplinească - porunca iubirii.

După aceea, aflăm modelul suprem de rugăciune. Ucenicii îl întreabă pe Mântuitorul: Cum să ne rugăm? Iar Mântuitorul le spune „Voi, când vă rugați, să spuneți așa: Tatăl nostru care ești în ceruri! Sfințească-se Numele Tău; vie Împărăția Ta...”.

Deci, fiecare este chemat în această săptămână specială. Să nu lucrăm prea mult fizic, să lucrăm sufletește, dragii mei. Să ne împăcăm cu aproapele nostru, să facem o faptă bună, să fim milostivi, să aducem în viața noastră această bucurie pe care Domnul Iisus Hristos le-o oferă ucenicilor și femeilor mironosițe prin faptul că ne vestește că Împărăția aceasta va fi inundată de o lumină specială - lumina Învierii Sale cea preamărită”, ne-a spus preotul Gabriel Cazacu.

Conform Sinaxarului din Triod, în fiecare zi din Săptămâna Mare ne reamintim și retrăim ultimele zile din viața Mântuitorului:

Sfânta și Marea Luni – ne aduce în faţă icoana tânărului Iosif care a fost vândut de fraţii săi în Egipt. Istorisirea vieţii sale în cultul liturgic este anticiparea Jertfei Mântuitorului Iisus Hristos Care a fost vândut de Iuda.

Sfânta și Marea Marți – se face pomenirea Pildei celor zece fecioare. Este o pildă care are menirea să ne țină trează datoria de a trăi permanent în Hristos.

Sfânta și Marea Miercuri  – se face pomenire de femeia păcătoasă care a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului – simbol al pocăinţei adevărate şi al îndreptării omului păcătos.

Sfânta și Marea Joi – este închinată amintirii a patru evenimente deosebite din viața Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie; Cina cea de Taină, la care Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii; rugăciunea arhierească; începutul Pătimirilor, prin vinderea Domnului.

Sfânta și Marea Vineri – se prăznuiesc „Sfintele şi mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos”.

Sfânta și Marea Sâmbătă – prăznuim îngroparea Mântuitorului nostru Iisus Hristos și pogorârea Sa la iad.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel