Preotul Paul Iulius Negoiță a demontat cel mai mare mit legat de Paști 2022.
În noaptea de Înviere, de Paști 2022, oamenii merg la biserică să ia Lumina Sfântă. Există superstiția că dacă se stinge lumânarea până ajungi acasă este semn rău. Am discutat cu preotul Paul Iulius Negoiță despre acest subiect.
"Da, sunt tot felul de superstiții care spun că dacă ți se stinge lumânarea până ajungi acasă... ți se întâmplă nu știu ce poveste. Nu este adevărat! Lumânarea se stinge din cauza fenomenelor meteorologice: bate vântul și se stinge. Nu este Dumnezeu supărat pe tine. Dacă a bătut vântul, o mai aprinzi o dată.
Dacă nu ajungi cu lumânarea aprinsă acasă, nu este nicio problemă! Ai primit lumină în suflet pentru că lumina nu este numai una materială, ci una spirituală. Parohia nu este doar o arie geografică, este o arie de trăire spirituală. Când la Înviere fiecare aprinde lumină de la celălalt este un semn de unitate. Fiecare primește din aceeași lumină fără ca lumina să se împuțineze. Se creează o comuniune și faptul că oamenii primesc lumină unii de la alții este un simbol extraordinar. Vorbim despre generozitatea de a oferui celuilalt”, a zis preotul Paul Iulius Negoiță pentru DC News.
Așadar, dacă ni se stinge lumânarea de la Înviere în drum spre casă nu înseamnă nimic rău! E semn că... bate vântul.
"Conform tradiției, cu acea lumânare mergem să aprindem candela”, a spus preotul Paul Iulius Negoiță pentru DC News.
Prin faptul că aprindem o lumânare în noaptea de Înviere pentru a lua Lumina Sfântă, îi dăm acesteia o valoare extrem de importantă.
"Valoarea lumânării este simbolică. Nu poți arunca o lumânare care reprezintă ceva", a mai spus părintele pentru DC News.
Potrivit unui comunicat al Patriarhiei, tradiţia aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim, inaugurată de Părintele Patriarh Daniel în anul 2009, continuă şi în acest an.
Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, în seara zilei de sâmbătă, 23 aprilie, de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, şi va fi oferită, ca întotdeauna, delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române prezenţi la Aeroportul Internaţional „Otopeni”.
Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii.
Tot sâmbătă seara, în intervalul orar 19.30 - 20.30, va avea loc pe Colina Bucuriei procesiunea primirii Sfintei Lumini de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la Catedrala Patriarhală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News