Paul Iulius Negoiță, preot Parohia „Sf. Apostol Andrei" din Buzău, a participat la dezbaterea „Tradiții românești în diaspora", organizată de ȘtiriDiaspora.ro, unde a vorbit despre românii din diaspora.
După eveniment, Paul Iulius Negoiță, preot Parohia „Sf. Apostol Andrei" din Buzău, a scris câteva rânduri:
„Am avut onoarea să particip la o dezbatere Tradiții românești în diaspora, susținută de către Departamentul Românilor de Pretutindeni și organizată de Știri.Diaspora.ro. Datorită redactorului șef Anca Murgoci, cele afirmate în cadrul intervenției mele au fost sintetizate într-un material publicat de dcnews.ro, fapt pentru care îi sunt recunoscător.
Am învățat multe de la acea dezbatere. Recunosc, în ultimii ani, mi-au scăpat destule informații din sfera publică, motiv pentru care multe din cele prezentate de către cei invitați la dezbare au reprezentat noutăți absolute. Fără să ne dăm seama, România e mai mare ca niciodată. România e așezată în cele mai îndepărtate colțuri de lume prin românii care au migrat acolo, colonizând valoric locurile unde pun piciorul. Biserica și statul merg după românii de pretutindeni pentru ca să le asigure o parte de țară acolo unde sunt.
Urmăriți dezbaterea la finalului articolului de mai jos: A fost extrem de valoroasă! https://www.dcnews.ro/rolul-crucial-al-bisericii-in-pastrarea-identitatii-si-traditiilor-romanilor-din-diaspora-preotul-paul-iulius-negoita-nu-vin-cu-aere-de-superioritate-vin-ca-niste-romani-adevarati-video_966299.html
Pentru că nu sunt preot în diaspora, mi-au fost adresate întrebări despre cum îi percep pe românii care se întorc acasă, fie și numai pentru a oficia diverse slujbe religioase. I-am descris așa cum am simțit. Îi admir pentru comportamentul lor și mă bucur să vad că sunt ambasadori ai țării prin aducerea de prieteni sau colegi care aparțin altor nații și culturi.
La doar o zi după dezbatere, cele gândite mi s-au mai confirmat încă o dată. Am avut o nuntă și o biserică plină de invitați din America de Nord și Centrală, Asia, Europa. Mare parte dintre tinerii prezenți purtau în loc de batistă la costum Tricolorul.
A fost fantastic. A fost o nouă conferință în care și-au dorit explicații despre biserica bizantină, despre Biserica Sfântul Apostol Andrei, despre cununia religioasă la români.
La sfârșit, membrii familiei Castillo Rvera și-au dorit o îmbrățișare și ne-am îmbrățișat, concluzionând că românii sunt la fel de primitori și amabili ca mexicanii. Nu am o fotografie, dar vă asigur că a fost o îmbrățișare cum rar am primit.
Deci, românii noștri plecați sunt atât de apreciați acolo unde merg încât îi determină pe ceilalți să vină și să ne cunoască mai bine. A fost ziua în care Horia Constantin și Mariana, împreună cu nașii lor Gabi și Adriana Bădescu, ne-au fost ambasadori și ne-au adus în oraș tineri din cele mai diferite zone ale lumii, permițându-ne astfel să ne facem cunoscuți cu specificul, tradițiile și valorile noastre.
Mulțumim, dragi miri, pentru că ați venit la Biserica Sfântul Andrei și la Buzău! Ceea ce s-a oficiat civil la primăria din Toronto am binecuvântat noi, aici, la Buzău! Nu știu unde are loc nunta, însă mi-ar plăcea să văd o alternanță între Hora noastră și Salsa sau Merengue”, a spus preotul Paul Iulius Negoiță.
ȘtiriDiaspora.ro a organizat a doua ediție a dezbaterii „Tradiții românești în diaspora", din cadrul proiectului „TRADIȚII ROMÂNEȘTI ÎN DIASPORA". Evenimentul a fost transmis LIVE pe platformele DCNewsTV, DCNews și ȘtiriDiaspora, dar și paginile de Facebook și canalele YouTube ale acestora.
Dezbaterea a fost moderată de Gabriel Nuță-Stoica, redactor-șef adjunct ȘtiriDiaspora, iar Flaviu Predescu, scriitor și realizator emisiuni DC News și ȘtiriDiaspora, a avut cuvântul de deschidere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News