Cafeaua turcească, cunoscută și sub numele de khave, este o băutură tipică de origine otomană. Iată rețeta originală și cum să o pregătești acasă.
Khave este cafeaua turcească care se remarcă prin gust tipic, aroma, spumă și, mai ales, prin modul în care este preparată și apoi servită.
O băutură recunoscută de UNESCO ca moștenire imaterială a umanității, căreia i s-a atribuit și o putere divinatorie, care a dat naștere artei de divinație sau previziune prin intermediul zațului de cafea.
Această băutură a ajuns în Europa datorită negustorilor din Veneția, care importau produse tipic orientale din Turcia.
Ce se întâmplă când storci un pliculeț de ceai după înmuiere? Să nu faci asta niciodată
Unii istorici spun că această băutură a ajuns în Europa, după ce turcii au invadat Viena. Se spune că după înfrângere au lăsat niște pungi de cafea, care au fost folosite pentru a deschide prima cafenea europeană din oraș.
Pentru a pregăti cafeaua turcească adevărată, conform tradiției otomane, ai nevoie de puține ingrediente, dar trebuie să urmezi toți pașii cu atenție și, mai ales, să folosiți un ibric din cupru și alamă cu mâner lung.
Ingrediente:
ibric,
cafea,
apă,
cardamom, cuișoare sau zahăr (opțional)
Se toarnă apa în ibric și se pune pe foc. Este important de reținut că nu trebuie apa să atingă niciodată punctul de fierbere, pentru ca cafeaua să nu-și piardă proprietățile organoleptice.
Când apa este pe punctul de a fierbe, ibricul se ia de pe foc și se adaugă o linguriță de cafea.
În acest moment, poți adăuga zahăr și condimente, precum cardamom și cuișoare. Amestecă bine când, pe suprafața se va forma o spumă ușoară.
Ciocolata caldă va fi mai bună ca la restaurant: adaugă un ingredient secret
Când spuma devine groasa, cafeaua este gata pentru a fi servită și savurată..
Cafeaua turcească nu se bea repede ca și cafeaua espresso. Trebuie lăsată să se odihnească câteva minute și apoi sorbită încet pentru a-i savura tot gustul și aroma.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News